Zimní jídelníček pro hubnutí
Chladné a mrazivé počasí přímo vybízí ke konzumaci tučnějších a hutnějších pokrmů. Nabídka chutné zeleniny a ovoce také bývá užší. A to, pokud se snažíte zúžit svůj pas a cítit se zdravěji, může být problém. S naší pomocí si ale s těmito nástrahami hravě poradíte.
Zimní období může být pro shazování nadbytečných tukových zásob náročnější. Kratší dny, sníh nebo studený déšť, únava, omezená nabídka opravdu chutné zeleniny a ovoce, ale i Vánoce a oslavy Silvestra a Nového roku, to vše můžeme vaše pokusy o dosažení štíhlejší postavy hatit. Na druhou stranu působení chladu znamená i přirozeně vyšší spalování energie, a to může redukci tukových polštářů usnadňovat.
Zima tak nemusí být pro hubnutí vůbec marným obdobím. Stačí totiž tělu dodat tu správnou stravu, která zahřeje, zasytí a dodá dostatek potřebných živin – ale ne příliš mnoho kalorií. Pak vás nebude tolik trápit nutkání mlsat a přejídat se. Pojďme si ukázat, že i v mrazivých dnech jde jíst pro vaše tělo správně a že zima má co chutného nabídnout.
Velkým pomocníkem mohou být teplé snídaně, ať už vajíčka na různé způsoby, míchaná, volská oka, omelety, nebo kaše, samozřejmě upravené tak, aby obsahovaly dostatek bílkovin a raději méně kalorií, jak ze sacharidů, tak i z tuků.
Skvělou volbou, a to v kteroukoliv denní dobu, jsou také polévky se základem v masokostním vývaru a obsahující maso, játra či vajíčka a zeleninu, případně luštěniny. V zimě přijdou velmi vhod dušená, pečená a zapékaná jídla a rovněž omáčky zahušťované zeleninou místo mouky.
Kromě masa, vajec a vnitřností zařazujte i ryby, neochucené zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurt, skyr, kefír a kyška, tvaroh a sýry, nejen tvrdé, ale i cottage sýr, mozzarellu a žervé. Jsou to nutričně velmi bohaté potraviny. V rozumné míře si můžete dopřát i ořechy a semínka, jen pozor na jejich větší kalorický obsah. Inspirujte se níže v ukázkových receptech, možná vás překvapí, jak s nimi dokážete váš jídelníček obohatit a kolik jídel upravit, aby byla vhodná pro redukci tukových polštářů.
Vždy tedy pamatujte na dostatek živočišných potravin a zeleniny, které vám zajistí plnohodnotné a výborně využitelné bílkoviny a potřebné vitamíny a minerální látky. A nezapomínejte ani na zeleninu kvašenou neboli fermentovanou, dodá spoustu vitamínu C, probiotických mikroorgamismů, vlákninu a prebiotickou kyselinu mléčnou a rovněž podpoří trávení bílkovin a tuků. A tím nemyslíme jen kysané zelí, ale třeba i řepný kvas, okurky kvašáky (správně v chladu uchované od léta vydrží) či kimchi.
Je nám jasné, že v zimě je s kvalitní a chutnou čerstvou zeleninou potíž. Určitě nemusíte chroupat okurky, rajčata, papriky a ledový salát nevalné chuti. Sáhněte raději po římském salátu, polníčku, rukole, čekankových pucích a různých druzích ředkví. Kromě syrové a kvašené zeleniny je výtečnou volbou i ta tepelně upravená, vařená, pečená, restovaná, a také houby. Nebojte se používat zeleninu mraženou, kvalitní zavařenou, například rajčatovou passatu, a dále druhy, které lze dlouho skladovat a nebo během chladných dnů i sklízet.
Zima znamená širokou nabídku dýní, cibule, pórku, kořenové zeleniny, tedy mrkve, petrželu, pastináku, celeru a červené řepy, a rovněž brukvovité zeleniny – zelí, kapusty, kadeřávku, růžičkové kapusty, květáku a brokolice. Lokální jablka a hrušky pak z doplní exotické ovoce, z méně sladkých druhů zejména pomeranče, mandarinky, grepy a kiwi. Z mrazničky můžete vytahovat zásoby z léta, například jahody, maliny, borůvky, rybíz nebo višně.
Přidejte voňavé, prohřívací a trávení a metabolizmus podporující koření a kouzlo je hotovo. Dokážete si představit zimu bez zázvoru, skořice, hřebíčku, nového koření, pepře, chilli, kurkumy a česneku? Báječným dochucovadlem je také kvalitní sojová omáčka, citrónová, limetková a pomerančová šťáva a kůra, ta raději z chemicky neošetřených či rovnou bio plodů. Koření a citrusy se dají výborně využít i pro přípravu čajů a dalších horkých nápojů. Uvidíte, že chutnají skvěle i bez cukru.
Zimní jídelníček pro zdravější obvod pasu
Pro inspiraci jsme pro vás připravili ukázkový třídenní jídelníček založený na sezónních zimních surovinách. Je poskládán pro středně vysokou ženu, která má sedavé zaměstnání, sportuje jen občas a přeje si zdravě a bez trápení se hlady dosáhnout štíhlejšího pasu.
Den 1
- snídaně: Proteinová “krupicová” kaše
- oběd: Roláda z vepřové panenky s houbami a celerovým pyré (⅔ porce)
- dezert/svačina: Řecký jogurt s mrkví, jablkem a ořechy (½ porce)
- večeře: Zeleninová polévka s hovězím masem
Den 2
- snídaně: Omeleta z volských ok s hráškem a parmazánem
- oběd: Chili con carne s batáty
- dezert/svačina: Tvarohová miska s kakaem a jablkem (½ porce)
- večeře: Zapečené brambory s tofu a zeleninou
Den 3
- snídaně: Mozzarellové palačinky (2ks), tvaroh (4 lžíce) a rozmraženým ovocem
- oběd: Kuřecí stehno s červeným zelím a dýní
- dezert/svačina: Mléčný řez
- večeře: Losos s brokolicí a mandlemi
Vaše individuální potřeby ale mohou být jiné. Pokud tápete, poraďte se raději s výživovým poradcem či nutričním tereapeutem, můžete vyžít i naše služby, kdy projdete vaše otázky online z pohodlí vašeho domova, přesto naprosto plnohodnotně.
Hubnutí v zimě nemusí být o omezování
Teplé, výživné a sytivé pokrmy dodají energii, podpoří imunitu a umožní shodit pár kilo bez pocitu hladu. Stačí volit ty správné suroviny, více vařit a nebát se sezónní a mražené zeleniny a koření. Klíčovým prvkem úspěchu je i dostatek bílkovin, mějte je nejlépe v úplně každém jídle.
A tipy na závěr? Pravidlo tří N – nekoupím, nemám, nesním. Úspěšné hubnutí začíná už v obchodě. Vyhněte se obloukem sladkostem, chipsům, praženým oříškům, sušenému ovoci v čokoládě a podobným vysoce kalorickým pochutinám. Pokud je nebude mít doma, ve vašem žaludku neskočí. Naopak se snažte pravidelně doplňovat obsah vaší lednice a spíže o kvalitní základní suroviny, která dodají vašemu tělu právě to, co potřebuje, abyste se cítili fit a spokojení.
Pokud se vám podaří přidat procházky venku a domácím cvičení, zaměřené na střed těla s vlastní vahou, či činkami, tím lépe. Pohyb je život.
