Sezónní potraviny na podzim - co při hubnutí zařadit do jídelníčku a proč
S podzimem často přicházejí chutě na vydatnější a kaloričtější jídla a míváme menší chuť se hýbat. A to může velmi snadno vést k přibírání. Ale nezoufejte, s pomocí vědomých úprav jídelníčku můžete i teď zlepšit svoji postavu i podpořit zdraví.
Podzim je pro mnoho lidí obdobím, kdy se „metabolismus trochu zpomaluje“. Ubývá slunečního světla, klesají teploty, prší, a tak často trávíme více času uvnitř a jsme fyzicky méně aktivní. Obvyklá je i zvýšená chuť na vydatnější a těžší jídla. To může lehce, pokud nebudeme opatrní, překlopit naši snahu o hubnutí a udržování se fit naopak v nárůst obvodu pasu.
Hubnutí a udržení zdravého podílu tělesného tuku na podzim proto vyžaduje vědomé přizpůsobení jídelníčku – zařazení dostatku bílkovin a sezónních potravin, které jsou nejen chutné a dostupné, ale také výživově hodnotné. Pomohou dosáhnout dlouhodobého pocitu sytosti, podpoří imunitu a celkové zdraví. Díky preferenci sezónních plodin tak budeme mít v jídelníčku čerstvou dávku stavebního materiálu pro svaly a také vitamínů a minerálů, což nám pomůže v přípravě na nadcházející chřipková období.
Pozor na:
- tendenci sáhnout po větším množství sacharidů a cukrů (sladkých dezertů, vysoce zpracovaných pekárenských výrobků, tyčinek a jiných pamlsků) kvůli pocitu útěchy či tepla,
- pokles fyzické aktivity (méně pohybu, kratší dny, nižší teploty),
- snížení příjmu čerstvé zeleniny a ovoce.
Sezónní podzimní potraviny mají tu výhodu, že jsou čerstvé, často poměrně levné a plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které tělu právě v tomto období prospívají – pomáhají zvládat chlad, infekce a oslabování organismu.

Jak docílit nižšího obvodu pasu?
Ať už se bude jednat o hubnutí v kterémkoliv ročním období, je nutné zachovat dostatečný příjem potřebných živin a současně princip kalorické restrikce, tedy že naše celkově přijatá energie musí být nižší, než náš denní výdej. Pro lepší stabilitu nálady a s ní souvisejících chutí může být vhodné rozdělit si denní příjem kalorií v průběhu celého dne nebo alespoň jeho jeho většiny. Nicméně nízkosacharidové typy stravování se velmi dobře párují s přerušovanými půsty. Záleží jen na vás, co vám více vyhovuje.
Pro zhruba 55 letou ženu s nadváhou až obezitou, která se příliš nehýbe (ani v zaměstnání, ani v rámci sportu), ale chce zredukovat obvod svého pasu, se bude denní kalorický příjem pohybovat okolo 1600 kcal / 6700 kJ. Každé hlavní jídlo, tedy snídaně, oběd a večeře, by měla obsahovat alespoň 20-30 g bílkovin (při vynechání svačin/y ale více), svačina pak okolo 15 g. Při rozdělení příjmu do 4 až 5 jídel za den pak může jídelníček vypadat například takto:
- Snídaně přibližně 300-400 kcal – ovesná kaše (kořeněná, s jablky a dostatkem bílkovin), řecký jogurt, skyr, cottage sýr či tvaroh se zdravými doplňky (ovoce, ořechy), nebo míchaná vajíčka se zeleninou.
- Svačiny (dopolední a odpolední) okolo 150-200 kcal každá – ovoce, zelenina, ořechy, jogurt, humus, sýr, šunka, proteinové smoothie, atd.
- Oběd zhruba 500 kcal – hlavní jídlo s bílkovinou (maso, vnitřnosti, ryba, vejce, mléčné výrobky, luštěnina, tofu nebo tempeh), zeleninou a přílohou menšího rozsahu.
- Večeře kolem 500 kcal, ale spíš lehčí a s nízkým obsahem jednoduchých sacharidů (více zeleniny a bílkovin a naopak méně sacharidů neboli menší porce přílohy či zcela bez ní).
Podzimní plodiny – které z nich jsou zvláště vhodné při hubnutí?
Následující seznam obsahuje výběr osmi sezónních plodin, které jsou typické pro podzim v České republice:
- Dýně (např. hokkaido, máslová, sweet dumpling)
- Červená řepa
- Mrkev
- Brokolice
- Kapusta (hlávková, růžičková, kadeřávek)
- Jablka
- Ořechy (vlašské, lískové)
- Fazole a další luštěniny
Ze všech těchto plodin jsou pro hubnutí nejvhodnější dýně, červená řepa, brokolice, kapusta, mrkev a jablka – mají relativně nízkou kalorickou hodnotu, dobrý obsah vlákniny, která chrání proti přejídání a podporuje zdravý mikrobiom, a vysoký obsah vitamínů a minerálů. Luštěniny a ořechy jsou také velmi výživné, ale mají již vyšší kalorický obsah, a to z tuků v případě ořechů a ze sacharidů u luštěnin. Je proto u nich třeba dávat větší pozor na velikost porce.
Žádná z uvedených potravin tedy není v redukčním jídelníčku vyloženě nevhodná, vždy záleží na kulinářské úpravě (např. smažením se vysoce zvyšuje obsah energie ve výsledném jídle a je už kaloricky méně podstatné, jestli smažíte brokolici nebo falafel z fazolí) a na snědeném množství.

1. Dýně (např. hokkaido, máslová, sweet dumpling)
Syrová dýně hokkaido má ve 100 g pouze okolo 37 kcal, 7-8 g sacharidů, 2-3 g vlákniny a zbytek tvoří zejména voda. Obsahuje antoxidanty – zejména karotenoidy a vitamín C a dále vitamíny skupiny B a z minerálních látek draslík, hořčík, vápník a fosfor.
Díky nízké kalorické denzitě a příjemné nasládlé chuti pomáhají dýně uspokojit chuť na sladké, aniž by došlo k velkému nárůstu v příjmu energie. Vláknina podporuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání sacharidů do krve, a pomáhá tak regulovat hladinu cukru v krvi. Antioxidanty posilují imunitu, zrak a ochranu buněk proti oxidativnímu stresu – to je zejména důležité v chladnějších obdobích Minerály neboli elektrolyty jako draslík pomáhají při regeneraci, svalové činnosti a udržení krevního tlaku.
Pokud se ale dýně připravuje s velkým množstvím tuku (máslo, smetana, slanina, olej) nebo se osladí, kalorická nálož stoupá. Varianty příliš bohaté na cukr, jako jsou moučníky s cukrem a karamelem a dýňové latté se sirupy, nejsou obecně zdravé a určitě nejsou vhodné při redukční dietě. Vhodným receptem je thajská dýňová polévka, která má vysoký podíl bílkovin. Při hubnutí můžete snadno snížit její energetickou hodnotu použitím menšího množství kokosového mléka.

2. Červená řepa
Červená řepa obsahuje 40-50 kcal ve 100 g a je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku, draslíku a dalších minerálů, vitamínů skupiny B (zejména folátu) a antioxidantů (barviv betalainů) a enzymu betainu. Betain podporuje trávení a vstřebatelnost řady živin. Betalainy působí proti zánětu, mohou zlepšovat prokrvení organizmu a výkonnost a napomáhají činnosti jater.
Syrová řepa může být pro některé lidi těžko stravitelná, může způsobit plynatost. Tepelná úprava či kvašení její trávení usnadní. Ačkoliv má vařená a pečená řepa vyšší obsah sacharidů, v rozumném množství je stále mnohem vhodnější přílohou než třeba rýže, knedlíky a těstoviny. Použít ji můžete také do polévek, moučníků, například brownies (snižte množství cukru, případně ji nahraďte jiným méně kalorickým sladidlem, olej použijte nejlépe extra virgin olivový nebo ho nahraďte máslem).

3. Mrkev
100 g syrové mrkve má pouze 40-45 kcal, je proto vhodná při hubnutí. Vyniká obsah karotenoidů (zejména beta-karotenu), vitamínu C, některé vitamínů skupiny B, draslíku a vlákniny. Karotenoidy působí antioxidačně, přispívají k dobrému zraku, kůži a imunitě.
Syrová mrkev je dobrá na svačinu – pomáhá uspokojit chuť na něco „sladkého” nebo křupavého bez velkého kalorického přírůstku. Je možné ji použít ve vařených pokrmech, jako součást polévek, omáček, dušené zeleniny, ale i jako součást moučníků. Může přidat pokrmu sladkost bez přídavku cukru. Pozor, příprava se sladkými glazurami či s větším množstvím tuku (másla, oleje) zvyšuje kalorie v jídle. V rozumném množství se ale tuků bát nemusíte, naopak jsou potřebné pro dobré trávení a využití některých vitamínů. Inspirujte se například receptem na krémovou zeleninovou polévku.

4. Brokolice
Brokolice je velmi nutričně cenná zelenina.Najdeme v ní pouze málo kalorií, 30-40 kcal/100 g. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitamínu K1, z minerálních látek pak draslíku, vápníku a železa. Přítomné antioxidanty a sulforafan mají protirakovinné účinky, podporují detoxikaci a zdraví buněk.
Díky vláknině a objemu pomáhá brokolice „vyplnit” talíř nízkokaloricky a zasytit. Snadno se připravuje, chutná jak syrová (např. do salátu) a fermentovaná, tak i vařená, dušená nebo pečená. Nicméně někomu může způsobovat nadýmání, pokud se konzumuje ve větším množství (zejména syrová) a včetně košťálu. Skvělou sytivou variantou na oběd či večeři je díky množství vlákniny a několika zdrojům bílkovin je tato zapečená brokolice.
5. Kapusta (hlávková, růžičková, kadeřávek)
Všechny druhy kapusty mají nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, K1, některých vitamínů skupiny B a minerálů (především draslíku a vápníku). Podobně jako brokolice obsahuje kapusta sulforafan – látku s pozitivním účinkem proti oxidačnímu poškození. A stejně tak je vhodná i při hubnutí pro svoji nízkou energetickou hodnotu, obsah vlákniny, velký objem a sytivost. Pozor ale, pokud užíváte léky na ředění krve (například Warfarin), u kterých musí být opatrní při větším přísunu vitamínu K1, jelikož snižuje účinek těchto léčiv. Některým lidem může kapusta, podobně jako další brukvovité rostliny, způsobovat nadýmání.
Jakákoliv kapusta může být použita jako příloha nebo součást hlavních jídel – dušená, pečená, v polévkách nebo salátech. Chuť hlávkové kapusty, kadeřávku či růžičkové kapusty nemusí vyhovovat každému – příprava je důležitá. Základem je správné blanšírování, ne moc dlouhé dušení či pečení a samozřejmě dostatečné dochucení. Vyzkoušejte třeba kuřecí prso se sýrem, sušenými rajčaty a kapustičkami.

6. Jablka
Jablka obsahují přibližně 50-60 kcal ve 100 g, v závislosti na odrůdě. Jsou bohatá na vlákninu (zejména pokud jablko konzumujeme i se slupkou), vitamín C, některé B vitamíny a antioxidanty flavonoidy. Konzumace jablek pomáhá regulovat trávení – vláknina podporuje střevní peristaltiku.
Jablko doplněné zdrojem bílkovin poslouží jako skvělá svačina – zasytí, dodá tekutiny (vysoký podíl vody) a přirozený cukr uspokojí chuť na sladké bez potřeby mlsat. Může to být například syrové jablko s kouskem tvrdého sýra a nebo řecký jogurt s pečenými jablky. Konzumace ovoce místo dezertů nebo sladkostí může podstatně snížit příjem kalorií, zejména těch tzv. prázdných. Nicméně je potřeba dbát na přiměřenost porce jablek a raději se vyhnout džusům a šťávám, ty neobsahují vlákninu nebo je v nich rozrušena, a můžeme je tak považovat za nepříliš zdravý zdroj rychlých cukrů. Pečená jablka se spolu s tvarohem hodí i jako náplň do palačinek.

7. Ořechy (vlašské, lískové apod.)
Všechny druhy ořechů jsou bohaté na tuky, zejména mononenasycené a polynenasycené. Dále obsahují bílkoviny, vlákninu, vitamín E, hořčík, zinek a selen. Malé množství ořechů přidané do jídel pomáhá nejen chuti a zdravému trávení, ale i pocitu sytosti, navíc antioxidanty chrání buňky před degradací.
Ořechy můžeme konzumovat jen tak, nebo jimi obohatit sladké či slané jídlo, salát, polévku, smoothie, jogurt i pomazánku. Důležitá je kontrola porcí – pár ořechů denně je prospěšné, větší množství může kalorickou bilanci výrazně zvýšit a vést k přibírání. Pokud jsou pražené na oleji, ochucené, v karamelu, čokoládě nebo v jiném obalu, kalorická nálož stoupá výrazně víc.
8. Fazole a další luštěniny
Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu a malá tučné, ale současně mají střední až vyšší obsah sacharidů. Bílkoviny z nich nejsou takzvaně komplexní, některých aminokyselin obsahují příliš málo. Navíc je využitelnost bílkovin z luštěnin významně nižší než ze živočišných zdrojů. Ačkoliv mohou tyto bílkoviny spolu s vláknina přispívat k pocitu zasycení a stabilizaci hladin krevního cukru, poměr bílkovin k energetickému obsahu není v případě luštěnin pro hubnutí až tak příznivý. Chcete-li snížit obvod svého pasu, dbejte na přiměřenost porcí a nespoléhejte se na luštěniny jak na jediný a hlavní zdroj bílkovin. Příkladem vhodného receptu je vepřová kotleta s bílými fazolemi.
Luštěniny, čočka i další luštěniny obsahují kromě vlákniny i antinutriční látky, které mohou způsobovat nadýmání a blokovat vstřebávání důležitých minerálů – a to nejen ze samotné luštěniny, ale i z dalších surovin v jídle obsažených. Nesmírně důležitá je proto správná příprava luštěnin, tedy dlouhé namočení (ideálně během této doby vodu několikrát vyměnit) a poté uvaření doměkka, které stravitelnost výrazně zlepší. Při zvýšené kyselině močové a dně mohou být luštěniny problematické i kvůli vyššímu množství purinů.

Jak sestavit podzimní jídelníček pro hubnutí s těmito plodinami?
Sezónní potraviny představují výbornou příležitost, jak zpestřit jídelníček a zároveň podpořit hubnutí a zdravý životní styl. Podzimní suroviny, jako jsou dýně, červená řepa, mrkev, brokolice, kapusta, jablka, ořechy a luštěniny. nabízejí vysokou nutriční hodnotu, pomáhají s pocitem sytosti a přitom nejsou energetickou “zátěží”, pokud se připravují uvážlivě:
- Zařazujte sezónní zeleninu/ovoce téměř ke každému jídlu – do snídaně, do polévek, do příloh, jako svačinu.
- Využívejte techniky přípravy, které šetří s tukem – dušení, vaření, pečení s minimem tuku, restování, grilování.
- Kombinujte zeleninu a ovoce s bílkovinami – masem, vnitřnostmi, rybami, vejci, mléčnými výrobky a luštěninami.
- Dávejte pozor na přidané cukry, tuky, mouku a škrob, slazené nebo mastné omáčky, příliš tučná masa a smetanové mléčné výrobky.
- Kontrolujte porce – i u zdravých potravin může množství rozhodovat.
Recepty jako dýňové polévky, brownies z fazolí nebo jablka v kombinaci s jogurtem jsou nejen chutné, ale i snadno připravitelné. Váháte, jak sezónní suroviny zařadit do vaše jídleníčku správně, až už potřebujete shodit nějaké ty centimetry v pase a nebo se “jen” udržovat fit a ve zdraví? Už nemusíte tápat. Naše nutriční terapeutka je zde pro vás. Domluvte si s ní online konzultaci a vše potřebné spolu proberte.