Právě v sezóně - jahody
Jahody se řadí k oblíbenému ovoci spousty lidí. Nejenže jsou lahodné, šťavnaté a symbolizují příchod dlouho očekávaného léta, ale navíc jsou také velice zdravé. V malém balíčku tak nabízejí mnoho výhod!
Jahody mají poměrně bohatou a komplikovanou historii,
s níž většina lidí není obeznámena. Zahradní jahody se začaly aktivně pěstovat
v polovině osmnáctého století ve Francii. Ještě daleko dříve se však běžně
sbíraly ve volné přírodě (konzumovaly se již v době kamenné). V dnešní době se
pak řadí k masově produkovaným potravinám, a ročně se jahod vypěstují celé
miliony.
Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C, ale tím výčet
v nich obsažených zdraví prospěšných látek ani zdaleka nekončí. Dále obsahují
mangan a nejrůznější vitamíny, jako je vitamín A, B a E, a organické kyseliny.
Z minerálních látek v jahodách najdete především draslík, hořčík, zinek, síru a
vápník. Jahody lidem pomáhají uchovat si pevné zdraví, slouží například k
podpoře metabolismu a vylučování, bojují proti vzniku močových kamenů,
prospívají při nachlazení a při srdečních chorobách. Díky obsaženému manganu
jejich konzumace ovlivňuje růst vlasů a pevnost pokožky.
Jahody jsou oblíbenou potravinou v Primal, Paleo, Whole30. Jako zástupce bobulovitého ovoce (berries) jsou oblíbené v nízkosacharidovém i keto stravování. I tak je ale třeba (stejně jako u jiného ovoce) pohlídat si celkový příjem sacharidů.
Výčet kulinářských možností a způsobů příprav jahod je takřka nekonečný. Jednou z oblíbených variant je mlsat je jen tak (samozřejmě po umytí). Jako další snadno připravitelná možnost se jeví oblíbené jahody se šlehačkou, které bývají považovány za vhodný doplněk k intimnějším okamžikům (což neznamená, že byste si je nemohli vychutnat i sami). Domácí jahodový koktejl je výborným osvěžením v horkých letních dnech, a navíc ho není díky přirozené sladkosti jahod třeba doslazovat cukrem. Z jahod lze také vyrobit jahodový džus či je přidat do ovocného smoothie. Kdo by radši pevnou variantu, může si připravit lahodné buchty, koláče nebo knedlíky s jahodami. V obchodech se pro mlsné jazýčky prodávají čokolády s jahodovou příchutí nebo jahodové cereální tyčinky, jogurty a zmrzliny. Jahody se používají do marmelád a džemů, či se z nich vyrábějí kompoty pro budoucí využití. A v neposlední řadě mají jahody své nezastupitelné postavení i v kosmetice, jejich aroma se používá například do balzámů na rty, sprchových gelů, parfémů a mnoha dalších kosmetických přípravků.
Podívejte se a vyzkoušejte některý z oblíbených jahodových receptů.