Právě v sezóně - angrešt
S angreštem se v české kuchyni nesetkáváme příliš často. Je to ovšem škoda, neboť ačkoliv toto ovoce nepatří k těm nejrozšířenějším, má bohaté využití i řadu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí si ho do jídelníčku zařadit častěji.
Pěstování angreštu se lidé věnují již celá staletí, ale obzvláštní oblibě se těšilo zejména v devatenáctém století. Nejznámější jsou v současnosti dva typy angreštu – zjednodušeně řečeno, červený angrešt a zelený angrešt.
Angrešt je výtečným zdrojem více vitamínů. Zejména obsahuje bohatou dávku vitamínu C. Dále v něm najdeme vitamín B a E. Z minerálních látek angrešt lidskému tělu poskytne vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, křemík, sodík, karoten, biotin a zinek. Konzumace angreštu nám navíc poskytne řadu zdravotních výhod. Toto ovoce pomáhá například bojovat proti cévním onemocněním a zácpě. Čaj připravený z angreštu prospívá ženám před začátkem menstruace a má protizánětlivé účinky. V neposlední řadě angrešt snižuje krevní tlak, zabraňuje nadměrnému ukládání tuků, čistí ledviny a při delším používání je dokonce může pomoct zbavit ledvinových kamenů.
Angrešt najdete na seznamu povolených potravin pro low carb i keto dietu jako zástupce skupiny berries. Je vhodný také pro Primal, Paleo i Whole30.
Angrešt v kuchyni nalézá hned několik rozmanitých využití,
nebojte se proto si s ním vyhrát. Angrešty lze pochopitelně jíst jenom tak.
Jako další nejčastější použití se jeví angrešt zpracovat do moštu, marmelády
nebo džemu. Velice oblíbená je sladká varianta v podobě náplně do buchty či koláče.
Méně častou možností, ale stále výbornou, je použití angreštu do smoothies a
koktejlů.