Právě v sezóně - mák.
Většina lidí si mák spojuje s tradičními makovými buchtami, ale věděli jste, že tato zázračná potravina má mnoho dalších využití a výhod, díky kterým se jí vyplatí věnovat pozornost?
Mák se může pochlubit bohatou historií – v nejrůznějších civilizacích se pěstuje a sklízí již celé tisíce let. Písemné zmínky o něm pocházejí již z doby 1550 let před naším letopočtem, a to z Egypta. Nejvíce se v současnosti pěstuje a prodává právě ve střední Evropě. A není bez zajímavosti, že například v roce 2016 v pěstování máku vévodila právě Česká republika!
Mák je bohatým zdrojem mnoha prospěšných látek.
Obsahuje například nezbytné minerály, jako je vápník, železo, hořčík, mangan,
fosfor a zinek. Z vitaminů v máku najdeme především vitamín E a vitamíny
skupiny B, dále mák také slouží jako zdroj kvalitních bílkovin. Obdobně silný
je mák i v boji proti nejrůznějším chorobám. Podporuje detoxikační schopnost
jater, růst svalových tkání a zabraňuje vzniku vrásek. Rovněž pomáhá snížit
ohrožení infarktem nebo mrtvicí. Díky obsahu vlákniny snižuje cholesterol, a
protože se může pochlubit vysokým procentem vápníku, pomáhá při těhotenství
nebo lidem, kteří trpí osteoporózou. V neposlední řadě
mák snižuje hrozbu srdečně-cévních onemocnění a je vděčným zdrojem energie,
zlepšuje paměť, vyživuje vlasy, nehty i kosti a uvolňuje od stresu.
Mák je oblíbenou potravinou v Primal, Paleo, Whole30, nízkosacharidovém i keto stravování.
Co si z něho můžete připravit?
Mák se těší v kuchyni bohatému využití. Většinou se používá do sladkých jídel, jako náplň do koláčů či z něj jde vyrobit výbornou makovou buchtu. Můžete ho také využít k vytvoření makového oleje, k posypu pečiva (a to oboje slaného i sladkého), či si připravit tradiční rychlý a sladký oběd – těstoviny s mákem (a s troškou medu či cukru, to dle vaší libosti). Další jednoduchou a hbitou variantou je přidat mák do bílého jogurtu, čímž si vyrobíte chutnou svačinku či snídani. Můžete vyzkoušet některý z následujích receptů nebo si vybrat zde.