Salát jako hlavní jídlo - jak na to
V teplém počasí míváme přirozeně chuť na lehčí jídla. Saláty jsou tak skvělou volbou, a to nejen v létě. Čistě zeleninové verze se hodí jako přílohy. Nicméně pokud chceme salát podávat jako hlavní chod, miska syrové zeleniny je málo. Člověk není králíček, jeho nutriční potřeby jsou jiné! Ukažme si, jak si sytivý a dostatečně výživný salát poskládat.
I kdyby ta miska listí, okurek, paprik nebo rajčat se zálivkou byla velká a vypadala sebevíc zdravě, na dlouho vás nezasytí. Po takovém jídle nejspíš budete mít hladiny cukru v krvi v normě a nejspíš nepřiberete, třeba i zhubnete. Bohužel dolů ale půjde spíš voda a svalová hmota. Vy ale přece chcete shazovat přebytky svých tukových zásob, svaly naopak potřebujete. A jak dlouho vydržíte se takto trápit? O riziku jojo-efektu snad radši ani nemluvě. Přitom stačí pár jednoduchých kroků k tomu, aby byl salát vhodný i jako jediný chod k obědu či večeři.
Jak tedy sytivý a výživný salát sestavit?
Určitě to nebude žádná malá mistička a rozhodně musí obsahovat bílkoviny. Pak teprve můžeme salát označit za plnohodnotné jídlo. Na bílkoviny bohaté potraviny tedy do zeleninového základu přidáte víc než jen pár kousíčků. A samozřejmě by vám měl salát chutnat. Pojďme se tedy podívat blíž, jak si ho pořádně vyladit.
Bílkoviny
Na jednu porci počítejte s alespoň 20 až 30 g bílkovin. Bílkoviny živočišného původu jsou pro naše těle lépe stravitelné a využitelné než ty rostlinné. Potraviny jako maso, ryby, vejce, sýry a zakysané mléčné výrobky obsahují i větší množství nebo účinněji vstřebatelné formy nezbytně nutných vitamínů a minerálů. Preferujte je tedy před luštěninami či tofu.
Co tedy můžete do salátu použít? Hodí se například orestované kostky kuřecího masa, obrané uzené kuře, kuličky z mletého hovězího, pokrájená pečená vepřová kotleta, zbytek roastbeefu, šunka s vysokým obsahem masa, tuňák nebo sardinky z konzervy ve vlastní šťávě, na větší kousy natrhané maso z grilovaného lososa, orestované krevety, vařená vajíčka, kostičky tvrdého sýra (gouda, čedar, ementál), nastrouhaný permezán, mozzarella, niva, hermelín, feta, sýr cottage nebo i "nočky" z vykapaného jogurtu. Určitě vás napadnou další možnosti.
Zelenina
Do salátu nemusí přijít jen zelenina syrová, která ve větším množství může některým lidem působit zácpu, nadýmání nebo i průjem. Použít můžete i zeleninu fermentovanou, například okurky kvašáky či řepu z kvasu, a tepelně upravenou. Tu lze přidat ještě vlažnou nebo ji můžete předem vychladit. Skvělou volbou jsou třeba vařené zelené fazolky, vařená či pečené červená řepa, vařený zelený hrášek, grilovaný lilek, papriky a cibule, vařená i grilovaná kukuřice a chřest, pečený kveták a nebo dýně.
Natrhaná syrová listová zelenina, jako jsou římský, ledový, frisee, radicchio a další saláty, a drobnější lístky polníčku, rukoly, mladého špenátu a červené řepy dělají především objem salátu. Barvu, křupavost a výraznější chuť dodávají rajčata, papriky, okurky, řapíkatý celer, červená cibule, kedlubna nebo ředkvičky. Odvážnější mohou salát posypat i jedlými květy, například pikantní jsou ty z lichořeřišnice a pažitky, klíčky a microgreens.
Druh a množství zeleniny přizpůsobte své chuti, sezóně a stavu svého trávení. Diabetici nebudou zapomínat také na své glykémie. Dýně, kukuřice a kořenová zelenina mají škrobů a cukrů více než zelené druhy. Brambory a batáty jsou na sacharidy nejbohatší, proto je najdete až v příslušné kategorii níže. A naopak avokádo je zdrojem tuků.
Tuky
Chuť a výživost salátu pozvednou i zdroje kvalitních tuků. Jen pamatujte, že pokud chcete shodit nadbytečný ektopický a případně i podkožní tuk, tak to nesmíte s příjmem energie z talíře přehnat. Mezi zdroje energie patří především sacharidy, tedy škroby a cukry, alkohol a také právě tuky. Ideální jsou tak tuky přirozeně se vyskytující v živočišných zdrojích bílkovin, které už v salátu máte. S oříšky, semínky, avokádem, olivami a za studena lisovanými oleji, označovanými extra virgin, se proto raději kroťte. Nicméně tyto potraviny mohou pomoci salát dochutit a některé dodávají i křupavý element.
Samozřejmě se vyhněte kupovaným hotovým dresinkům. Jejich složení nebývá vhodné ani pro zdravé štíhlé lidi, natož když trpíte nadváhou či cukrovkou. Rafinované oleje, přidaný škrob, cukr, aromata, emulgátory, konzervanty, to vše jsou typické složky ultrazpracovaných potravinářských produktů, které našemu zdraví neprospívají. Pokud chcete oříšky či semínka přidat do salátu pražené, raději to udělejte doma a nejlépe nasucho, vyhnete se tak nekvalitním a zoxidovaným olejům.
Sacharidy
Zdroje škrobů a cukrů nejsou nutnou složkou salátu, dostatek živin získáte i z předchozích tří druhů surovin. Vždy ale záleží na celkovém sestavení vašeho jídelníčku, energetickém příjmu a, především u diabetiků, na vašem osobním limitu pro konzumaci sacharidů a glykémiích. Do salátu můžete přidat menší porci předem uvařených a vychlazených brambor či luštěnin, nebo na kostičky nakrájený nasucho opečený tenký plátek kvasového chleba. Ten bude určitě lepší volbou než kupované krutony s ne zrovna nejlepším složením. Barvy a chutě může do salátu dodat troška ovoce, například jablko, pomeranč, maliny, borůvky, kiwi, granátové jablko, višně, broskve nebo meloun.
Dochucení
I když salát sestavený jen z předchozích kategorií surovin může chutnat naprosto skvěle, někdy to chce ještě trochu doladit. Nejčastěji bývá potřeba přidat sůl, ideálně nerafinovanou - mořskou, himalájskou, Redmond Real Salt. Choloridy jsou potřeba pro tvorbu žaludeční kyseliny, dostatek soli je tedy důležitý pro dobré trávení.
Málokdo reaguje na příjem soli zvýšeným krevním tlakem nebo zadržováním tekutin, naopak vysoký obsah sacharidů ve stravě, inzulínová rezistence (nedostatek soli ji zhoršuje) a cukrovka 2. typu rizikovými faktory jsou. Pokud jste na nízkosacharidových variantách stravy, můžete potřebovat solit více - mění se zacházení těla se sodíkem a víc ho vylučuje. Doporučujeme k pročtení knihu Jamese DiNicolantonia Pravda o soli.
Samozřejmě můžete do dresinku vmíchat najemno nasekané čerstvé bylinky, česnek, kvalitní hořčici či čerstvě namleté koření. Černý pepř je klasika - ten kampotský ještě o stupínek chuťově lepší. Kyselá složka v zálivce či dresinku podporuje trávení a diabetikům může pomáhat stabilizovat glykémie, hodí se vinný ocet, jablečný ocet, citrusová šťáva a malé množství poctivého aceto balsamico. Jogurt do kuřecího salátu můžete ochutit třeba curry kořením. S olivovým olejem s citrónovou šťávou ladí petrželka a citrónová kůra. Dobrou volbou je i zakysaná smetana s rajčatovým protlakem (ten volte bez cukru a škrobů) a bazalkou nebo chilli.
Tak co, už si zvládnete nachystat salát jako hlavní jídlo? Pokud ale potřebujete inspiraci, několik receptů tu pro vás máme:
Chcete další tipy, jak svůj jídelníček ozdravit a zpestřit? Sledujte naši facebokoovou stránku. Pokud hledáte především nízkosacharidovou inspiraci, přidejte se do skupiny Recepty pro LC - nízkosacharidové, low carb stravování.