Bylinkové likéry a vína

Bylinkové likéry a vína

Bylinkové likéry a vína zažívají v dnešní době renesanci. Mnoho lidí si doma připravuje bylinné likéry či „nakládá“ bylinky do vína. Mezi nejznámější bylinný likér patří ořechový, který se připravuje ze zelených vlašských ořechů a koření – například celá skořice, jalovec, hřebíček aj. Každý si připravuje tento likér podle vlastního osvědčeného receptu.

Něco málo z historie destilace

Bylinkové likéry a vína jsou chuťově výrazné a jsou to výborné domácí medicínky. Díky objevu destilace a destilačního zařízení se můžeme těšit alkoholickým mokům. A nejen alkoholickým nápojům, ale i voňavým bylinným silicím, které se právě ve většině případů získávají destilací vodní parou. Prvními objeviteli destilace byli Peršané, dále Arabové (8. - 11. století), kteří produkty destilace uplatňovali jako léky. Od těchto předků se převzala destilace nejrůznějších rostlinných a živočišných drog do evropského léčitelství. Příprava destilací převládala do sklonku 19. století.

Likéry

Likérem rozumíme alkoholický nápoj, který je připravený z alkoholu (pálenka, konzumní líh aj.) a cukru. Obsah lihu v likérech bývá většinou 30% - 40% a cukru 20% - 40%. Likéry jsou charakteristické svou nasládlou chutí a charakteristickou táhlostí – hustotou. Díky tomu, že je líh výborné rozpouštědlo a přijímá vůni i chuť, můžeme likér připravit dvojím způsobem. A to buď za studena, nebo za tepla. Za tepla se připravuje destilací s různými rostlinnými částmi. Nás však bude zajímat likér připravený za studena. Jelikož je možný vyrobit běžně v domácích podmínkách.

Příprava likéru za studena

Za studena připravíme likér tak, že v lihu rozpustíme bylinné silice neboli éterické oleje (vznikne roztok) nebo části rostlin či ovoce v lihu vylouhujeme (vznikne extrakt). Oba způsoby se mohou kombinovat. Poté se doplní prostým sirupem -  tj. rozvařený cukr s vodou. Poté se zfiltruje.

Tip na přípravu žaludečního hořkého likéru

25 g pomerančové kůry, 10 g kořene anděliky, 10 g citronové kůry, 5 g natě pelyňku, 5 g kořene puškvorce, 5 g kořene hořce, 5 g natě máty, 5 g natě meduňky, 5 g natě zeměžluče, 5 g plodu koriandru, 5 g plodu anýzu, 2 g plody kardamonu, 2 g muškátového oříšku. Tyto části bylin naložte do 4 litrů 50% lihu, macerujte 1 týden, poté přefiltrujte, a přidejte 500 g cukru rozvařeného v 250 ml vody.

Vína

Bylinková vína se připravují obdobně jako bylinkové likéry. Stejně tak jako bylinné likéry, tak i bylinná vína se v lékárenství v minulosti používala jako léčiva. Obě tyto léčivé formy z lékáren již dávno vymizely.

Tip na přípravu jahodového vína

Rozmačkejte nebo vylisujte dostatečné množství jahod, tak, abyste získali 1 litr šťávy. Šťávu přeceďte přes plátno do vhodné nádoby. Do vylisované šťávy rozpusťte 250 g cukru. Nechte několik dní odstát. Jasnou tekutinu přelijte do jiné nádoby, svařte a přidejte 1,75 litru horkého vína a opět svařte. Nechte vychladnout. Přelijte do vhodné nádoby a nechte 14 dní odležet. Poté přeplňte do lahví. Takto si můžete připravit i malinové víno. Pokud nemáte dostatečné množství šťávy nebo naopak nadbytek, je nutné recepturu přepočítat.


Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!