Podzimní sezónní potraviny při hubnutí
Hubnout zdravě určitě neznamená hladovět, nebo jíst nudně. V září a říjnu stále můžeme sklízet spoustu plodin, které, ačkoliv jsou nízkokalorické, tak jsou plné barev a chutí. Pojďme se spolu podívat, co je právě v sezóně a čím můžete svoji stravu obohatit.
Podzim přináší nejen chladnější počasí a spoustu barevných proměn v přírodě, ale i paletu čerstvých surovin, které mohou být skvělým pomocníkem při shazování nadbytečných kil. Jsou to totiž potraviny plné vlákniny, vitamínů a minerálů. A právě tyto složky, v kombinaci s dostatkem bílkovin, jsou klíčovým prvkem pro dobré zasycení a potlačení pocitů hladu. To nás pomáhá chránit proti přejídání a nadměrnému kalorickému příjmu.
Hubnutí by mělo být jak zdravé, tedy nám zajišťovat dostatek potřebných živin, tak současně současně i dlouhodobě udržitelné. Chutný, nutričně bohatý a sytivý jídelníček je přesně to, co naše tělo potřebuje, aby bylo fit. A nejen naše tělo, správně poskládaná strava nám pomáhá zůstal v kondici i mentálně a psychicky.
Ukažme si, jaké podzimní suroviny můžete využívat v kuchyni, aby se vám dařilo dosahovat své vysněné postavy. Podzim, to nejsou jen dýně. Vaše zahrádky a zemědělci mají co nabídnout i během září a října - mrkev, petržel, celer, pastinák, červenou řepu, pórek, zelí, kapustu, květák, kedlubny, ředkve a ředkvičky, jablka, hrušky nebo třeba švestky.
Nebojte se do svého jídelníčku zahrnout i další sezónní druhy zeleniny a ovoce, které se do tohoto článku nevešly. A nesmíme zapomenout ani na ořechy, fazole a také houby. Na konci článku najdete jednodenní vzorový jídelníček s recepty, ať máte inspiraci, jak i při hubnutí naplno využít v kuchyni to, co nám podzim nabízí.
Dýně
Na trhu je dnes už široká škála druhů a odrůd dýní. Dýně hokkaido jsou díky nízkému obsahu kalorií a sacharidů skvělou náhradou za brambory a batáty, pokud se snažíte hubnout. Lze je jíst i se slupkou a jsou poměrně bohaté na betakaroten, folát a draslík. Hodí se i na přípravu krémových polévek, přílohových kaší či nízkosacharidových noků. Skvělá je dýně hokkaido i jen tak nakrájená na klínky a upečená nebo najemno nastrouhaná jako přídavek do mletého masa na přípravu karbanátků či kuliček.
Do zdravých moučníků více využijete nasládlou máslovou dýni. A místo špaget můžete vyzkoušet na vlákna vidličkou rozdělenou upečenou špagetovou dýni. Uplatnění v kuchyni naleznout i nasucho opražená dýňová semínka, například jako křupavá vložka do salátů nebo na posyp hustých polévek. Pozor, aby byla chutná, musí být vyloupaná a nebo z druhů dýní, jejichž semínka nemají zevní bílou slupku.
Kořenová zelenina
Mezi kořenovou zeleninu řadíme nejen mrkev, petržel a celer, ale i červenou řepu, tuřín a štiplavé ředkve a ředkvičky. Všechny tyto druhy zeleniny chutnají skvěle vařené, v polévce i jako příloha, a pečené, například jako dietnější varianta hranolek. Vyzkoušejte i uvařený celer rozšťouchaný s cibulkou orestovanou na troše sádla a nebo tuřín povařený se solí a kmínem místo brambor.
Mrkev, petržel, pastinák a bulvový celer se společně s cibulí používají jako základ omáček, které rozmixováním zeleniny získají dostačnou hustotu i bez mouky. Tyto druhy a červenou řepu můžete, podobně jako dýni, nastrouhat do mletého masa. Určitě se vám tak povede zvednout příjem zeleniny, i pokud nejste na její konzumaci moc zvyklí. Určitě znáte i tvarohové pomazánky a saláty ze syrové nastrouhané mrkve, případně celeru.
Červená řepa díky obsahu betainu podporuje trávení a je i bohatým zdrojem minerálů a folátu. Mladé menší bulvy se dají jíst i za syrova, i když každý je nemusí trávit nejlépe. Pokud je to váš případ, zkuste raději řepu vařenou a pečenou. A nebo si z ní řepný kvas či fermentovanou řepu s jablky. Tepelně upravenou řepu můžete vychladit a použít i zastudena na přípravu salátů, skvěle se páruje se sýry a tuňákem. A pozor, červená řepa a mrkev se hodí i na pečení moučníků.
Nejen jaro, ale i podzim je obdobím ředkviček a ředkví. Velmi chutné jsou syrové, ale i v teplé kuchyni jim to sluší. Povadlé ředkvičky stále můžete zužitkovat, stačí je jen krátce orestovat na másle a máte výbornou přílohu. Bílá ředkev typu daikon se dá pomocí julienne škrabky nakrouhat na nudle, které můžete syrové přidat do talíře horkého masového vývaru a nebo krátce povařit a použít místo těstovin.
Brukvovitá zelenina
Bílé a červené zelí, růžičková a hlávková kapusta, kadeřávek, kedlubny, květák a brokolice, ale i tuřín, ředkve a ředkvičky - to vše patří mezi brukvovitou zeleninu. I když tuřín používáme spíš jako zeleninu kořenovou a štiplavé ředkve a ředkvičky také.
Brukvovitá zelenina je bohatá zejména na vlákninu, vitamíny C a K1, betakaroten, folát, draslík a vápník. A najdete v ní i další bioaktivní sloučeniny - na síru bohaté glukosinoláty (síra je, mimo jiné, kofaktorem vitamínu D), například sulforafan, a indol-3-karbinol, které mají protirakovinné účinky a podporují detoxikační mechanizmy našeho těla. Ačkoliv je to zelenina často podceňovaná, nebo dokonce i nenáviděná, je nutričně velmi cenná. Experimentujte proto s různými způsoby její přípravy, vyplatí se přijít brukvovité zelenině na chuť.
Růžičková kapusta moc dobře chutná, když ji nakrájenou na poloviny jen krátce orestujete řeznou stranou na pánvi, takzvaně na zádíčka. Pokud ji naopak budete péct v troubě, získá jemnou sladkost a oříškovou chuť. Hlávková kapusta se zase výborně, podobně jako zelí, hodí na přípravu závitků plněných mletým masem nebo na dušení jako příloha, podobně i kadeřávek.
Zelí, to nemusí být jen klasická česká příloha. Na nudličky pokrájené a orestované bílé zelí můžete využít jako náhradu nudlí například do asijských jídel. Nakrájené na čtverečky pak báječně zastoupí těstoviny v receptu na šunkofleky. A kdo by neznal kysané zelí, ať už samostatně, nebo třeba bílé zelí s mrkví a cibulí a nebo červené zelí s jablky.
Místo těstovin, rýže nebo brambor lze využít i květák, brokolici či kedlubnu. Uvařený rozmixovaný květák je také skvělou surovinu na přípravu méně kalorických krémových omáček a polévek, kdy se obejdete úplně bez mouky a smetany vám bude stačit znatelně méně, aniž by někdo změnu poznal.
Ovoce
Podzim je sezóno nejen mnoha druhů zeleniny, ale i ovoce, jako jsou jablka, hrušky a švestky. Jsou to plody plné vitamínu C a dalších antioxidantů a také vlákniny. Většina těchto cenných látek se nachází ve slupce, proto je ideální konzumovat ovoce neloupané a také nerozmixované. Rozrušením vlákniny totiž její pozitiva mizí.
Cukry v ovoci přirozeně obsažené pak uspokojí vaše chutě na sladké, ale nezpůsobí prudký výkyv glykémií. A to především tehdy, pokud ovoce nesníte takzvaně nahaté, ale dáte si ho s porcí bílkovin. Může to být například řecký, jogurt, tvaroh, cottage sýr, gouda, čedar, parmezán nebo jiný tvrdý sýr, nadýchaná vaječná omeleta, kvalitní šunka či zbytek pečeného masa, nebo alespoň trocha ořechů.
Jablka jsou jedním z vůbec nejoblíbenějších druhů ovoce, snad každý si z nabídky odrůd vybere. Nabízejí totiž širokou škálu chutí a textur, od velmi sladkých až po osvěžující kyselá, od křupavých po měkká. Můžete je jíst syrová, ale hodí se i do moučníků nebo jako doplněk k masu, například vepřovému a drůbežímu. Podobně jako jablka jsou všestranné i hrušky, svou šťavnatostí dobře doplňují zejména saláty. Stejně tak široké uplatnění v kuchyni nacházejí švestky a blumy, jak syrové, tak i tepelně upravené.
Ořechy
Mandle, vlašské nebo lískové ořechy jsou typickými plodinami podzimu, které by rozhodně neměly chybět na vašem talíři. Vynikají zejména obsahem vitamínu E, hořčíku a zinku. Jen pozor na jejich tučnost, a tím i vyšší kalorickou hodnotu.
Ořechy sice nějaké bílkoviny obsahují, avšak tuků mají výrazně víc a jejich bílkoviny jsou hůře využitelné než ty z živočišných potravin. Ačkoliv jsou tedy ořechy obecně zdravé, jejich větší a častější konzumace může velmi snadno zvednout energetický příjem, což zpomalit hubnutí a nebo dokonce povede až k přibírání.
Jak ořechy zařadit do jídelníčku, abyste se vyhnuli jejich pojídání ve velkém? Určitě vynechejte ořechy pražené na oleji a různé kupované ochucené ořechy. Do nákupního košíku vkládejte jen ty čisté. Můžete je přidat do salátů pro extra křupavost, zamíchat do jogurtu nebo je využít v různých zdravých dezertech. Odtučněné i neodtučněné ořechové mouky jsou také základní surovinou pro nízkosacharidové pečení jak moučníků, tak i slaného pečiva.
Fazole
Na podzim, kdy tělo přirozeně touží po teplejších a výživných pokrmech, jsou právě sklízené fazole skvělou surovinou. Které fazole máte nejraději? Velké bílé a masité (máslové), jako Řekové, nebo raději menší italské bílé cannellini a strakaté borlotti, drobné fazole černé oko, americké středně velké černé a červené fazole a pinto fazole, v Česku oblíbené tmavší hnědě a fialově strakaté obří fazole a nebo asijské mungo a adzuki?
Jakékoliv vařené fazole, ale i další luštěniny, můžete využít v celé řadě pokrmů, od polévek, přes přílohy k hlavním jídlům až po saláty. Dokonce jsou vhodné i na pečení moučníků jako náhrada mouky. Luštěniny mohou být díky obsahu bílkovin a vlákniny skvělou součástí redukčního jídelníčku. Jen pozor na nižší využitelnost rostlinných bílkovin a také na vyšší obsah sacharidů, abyste při jejich konzumaci nepřekračovali svůj doporučený energetický příjem.
Samozřejmě je také potřeba veškeré luštěniny správně připravovat. I fazole je důležité dlouho namáčet, alespoň 12 až 24 hodin (ale klidně až do počátku klíčení), a poté v čerstvé vodě doměkka uvařit. Tím významně snížíte obsah nadýmavých a aninutričních látek, které by mohly znatelně omezovat vstřebatelnost minerálů z jídla. I loupané červené čočce dopřejte raději půlhodinové namočení, bude pak ještě lépe stravitelná.
Příklad podzimního jídelníčku na hubnutí
Tento vzorový jednodenní jídelníček je sestaven pro průměrnou ženu se sedavým zaměstnáním a občasnou fyzickou aktivitou, které chce shodit nadbytečné kilogramy - a to bez hladovění. Může být nutné ho upravit dle vaší tělesné konstituce, míry pohybu a dalších individuálních potřeb. Zaměřili jsme se v něm na co největší využití podzimních sezónní surovin. Nechte se inspirovat.
-
snídaně: Řecký jogurt s pečenými jablky a ořechy (jogurtu můžete zaměnit za tvaroh)
-
oběd: Dýňová polévka (nemáte-li tolik hlad, z jídelníčku škrtněte) a Roštěná na cibuli a žampiónech s celerovými hranolkami
-
dezert/svačina: Fazolové brownies (vynecháním snadno snížíte denní kalorický příjem)
-
večeře: Koprová omáčka s vejci a bramborami (místo brambor můžete použít tuřín)
Hubnutí v podzimním období je možné
Klíčem k úspěchu při snižování obvodu pasu a zbavování se tukových polštářů je především vyvážená strava. Špatně poskládaný jídelníček totiž nepřecvičíte, navíc vám může způsobovat řadu různých potíží. Ale stravovat se zdravě určitě neznamená, že byste se měli jakkoliv trápit a jídlo si neužívat. Právě naopak! Nutričné bohaté, sytivé a chutné pokrmy zajistí spokojenost vašemu tělu i mysli.
Využití sezónní potravin je při sestavování jídelníčku ideální, protože jsou čerstvé, plné živin a obvykle i cenově dostupné. Vhodně upravená zelenina a luštěniny vám skvěle nahradí běžné a mnohem kaloričtější přílohy, zahustí omáčky a spolu s ořechy je může využít i při pečení. Přirozeně sladké ovoce je také určitě lepší volbou než běžné dezerty. Potřebujete se správným poskládáním stravy pomoci? Neváhejte a využijte služeb nutriční terapeutky, a to plně z pohodlí vašeho domova.