Právě v sezóně – brokolice
Brokolice proslula jako strašák malých dětí, které ji většinou nechtějí jíst. V tomto případě platí, že nevědí, o co přicházejí. Nejenže je brokolice velmi zdravá, ale při správné přípravě jde rovněž o nesmírně lahodnou surovinu, z níž jde navíc vyrobit velké množství pokrmů.
Brokolice se pěstuje již řadu století, ale častější součástí českého jídelníčku se stala teprve ve dvacátém století. Jde o jednoletou či dvouletou rostlinu pocházející z oblasti Středomoří. Její velkou výhodou je, že se dá jíst v syrovém i uvařeném stavu. Pěstují se dva druhy brokolice – brokolice květáková a brokolice chřestová (též zvaná brokolicí stonkovou).
Když dojde na vitamíny a
zdraví prospěšné látky, brokolice nezklame. Obsahuje vitamín C, vitamín E,
vitamín D, vitamíny B1 a B2 a kyselinu listovou. Navíc je bohatá na minerální
látky, jako je draslík, vápník, selen, železo a hořčík, a rovněž poskytne
lidskému tělu tolik potřebnou vlákninu. Pomáhá při prevenci rakoviny plic,
kostních poruch a pozitivně ovlivňuje činnost srdce, trávení, metabolismus i
krvetvorbu.
Brokolice je hodnotná zelenina, vhodná pro Primal, Paleo, Low carb, keto variantu nízkosacharidového stravování i Whole30.
V kuchyni lze brokolici
využít na více účelů. Lze z ní udělat výbornou hutnou brokolicovou polévku,
která obzvlášť v chladném zimním období zahřeje a přijde k duchu. Brokolice se
také používá jako vděčná příloha mnoha jídel, obzvlášť s bramborami a masem je
lahodná. Používá se do smoothie, pomazánek a salátů, a kdo má mlsný jazýček,
může z brokolice vyrobit nákyp, karbanátky či ji zapéct společně se sýrem a
bramborami. Syrovou brokolici jde též chroupat samostatně – bez jakékoliv
tepelné úpravy je ostatně také velmi dobrá. Více receptů s brokolicí najdete zde. Snažte se však brokolici zužitkovat co
nejdříve, protože se rychle kazí, a pokud se ji už rozhodnete uchovávat, uložte
ji v chladném a suchém místě.