Jak poznat kvalitní med
Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.
Jak výrobci falšují med?
Termín „med“ je ve vyhlášce č. 76/2003 Sb. vyhrazen pouze pro pravý včelí med. Přidávání jakýchkoliv jiných látek – barviv, cukru, škrobového sirupu apod. znamená falšování. Mezi časté nešvary výrobců patří zejména přidávání cukru nebo škrobových sirupů, přikrmování včel cukrem v době snůšky, míchání nebo záměna nektarového a medovicového medu. Setkat se můžete také s chybným označením země nebo oblasti původu. Extrémní způsob falšování pak je dobarvování medu karamelem a vrcholem je pak prodej umělého medu. To bývá cukerný sirup barvený karamelem, s přídavkem medového aroma.
Jak poznat kvalitní med?
Sledujte konzistenci. U tekutého medu je konzistence hustá, po otočení sklenice se med pomalu přelévá, táhne se. V celé hmotě má stejnou barvu, netvoří pruhy. Pastovaný med vzniká šleháním klasického medu a má jemnou a krémovou konzistenci. U medu ale není na závadu ani krystalizace, jak si někteří myslí. Velmi rychle k ní dochází zejména u světlých medů díky vyššímu obsahu glukózy a pylovým. Naopak, pokud med vůbec nekrystalizuje, mohlo by to být díky přidanému škrobovému sirupu.
Barvy medu mohou být různé a to od bílého pastovaného medu až po tmavý medovicový. U velmi tmavých medů ale pozor - právě zde dochází k dobarvování světlých medů karamelem. Na povrchu se také často objevuje tenká vrstvička pěny. Nelekejte se, není na závadu. Pokud ale ve sklenici uvidíte malou pivní čepici – to může být známka vyššího obsahu vody a následného kvašení medu. Dobrým vodítkem může být také cena - je-li příliš nízká, zpozorněte.
My dáváme přednost českému medu. V řadě zemí se k péči o včely používají látky, které jsou škodlivé a v ČR zakázány. Konkrétně se jedná například o antibiotika. Ani dlouhý transport v přehřátých kontejnerech kvalitě medu a enzymům v něm obsažených příliš nepřeje. Dávejte ale pozor – český produkt neznamená kvalitní český med. Ideální je proto nákup medu přímo u včelaře, který si falšování medu ani nemůže dovolit. Nejen že máte jistotu kvalitního produktu, ale nadšení včelaři vám často rádi vysvětlí vše o chovu včel, kvalitě a umožní také zvolený med před nákupem ochutnat.