Jarní jídelníček pro zdravé hubnutí
Jaro je v přírodě obdobím změn, nového života a svěžesti. Pro lidi, kteří se snaží shodit nadbytečná kila a jíst zdravěji, jsou jarní měsíce skvělou příležitostí k zařazení jídel ze sezónních a čerstvých potravin – lehčích, přesto ale plných živin a sytivých.
Klíčem ke zdravému a udržitelnému hubnutí bez jojo-efektu je strava, která respektuje několik základních pravidel. Shrňme si, která to jsou. Měla by být založena na konzumaci základních a minimálně zpracovaných potravin, zajišťovat adekvátní příjem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a další důležitých bioaktivních látek, na dostatečně dlouho nás zasytit a podporovat zdravý metabolizmus, mikrobiom, psychiku i imunitní systém.
To platí jak na jaře, tak i po celý rok. Ačkoliv existuje řada způsobů konzervace, jako je mražení, zavařování, lyofilizace, sušení a kvašení neboli fermentace, snad nic nechutná tak skvěle, jako suroviny právě sklizené. Sezónní ingredience obvykle vynikají i obsahem mikroživin a rovněž cenou. Jsou-li lokální a šetrnými postupy produkované, i jejich ekologická stopa je nižší. Prostě vyhrávají na celé čáře.
Jarní sezónní potraviny
Nabídka pěstitelů a chovatelů se během března, dubna a května rozšiřuje snad každým dnem. Zde jsou příklady některých surovin, které si můžete na jaře naplno vychutnat, a podpoříte tak dosažení a udržení zdravého množství tělesného tuku:
Vajíčka
S nastupujícím jarem, delším denním svitem, čerstvou zelenou stravou a spoustou hmyzu začínají i slepice ve volných výbězích a domácích malochovech více nést, než tomu bylo přes zimu. Vejce, nejlépe připravená tak, aby byl bílek tuhý a žloutek ještě tekutý, jsou velmi dobře stravitelná a vysoce výživná. Jsou plná sytivých a komplexních bílkovin a mnoha dalších důležitých živin, jako jsou vitamíny B12, B6, A, D3, K2, folát, cholin, železo, zinek, jód, selen a síra (potřebná i pro využití vitamínu D). Obsahují také přiměřené množství zdravých tuků a přispívají ke zvyšování tzv. hodného HDL-cholesterolu.

Mléčné výrobky
Podobně jako snůška vajec stoupá v jarních měsících i dojivost krav, ovcí a nebo koz. Čerstvé mléko a mléčné výrobky, jako jsou jogurt, kefír, tvaroh a čerstvé sýry, tak můžeme směle označit za jarní sezónní suroviny. Už dávno si lidé cenili takzvané májové mléko a máslo z trávy, pokládali ho dokonce až za lék. A dnes už víme, že na tom rozhodně něco pravdy je. Zvířata sa pasou venku na slunci a mají hojnost zeleného krmiva, svěží trávy a jarních bylin, a jejich mléko je tak žlutější a bohatší nejen na tuky, zejména zdraví vysoce prospěšnou konjugovanou kyselinu máselnou (CLA) a omega-3 mastné kyseliny, ale i vitamíny A, K2, D3 a karotenoidy.
Telecí a jehněčí maso
Maso z mladých zvířat je jemné a nevyžaduje dlouhou přípravu. Po dlouhých zimních měsících, kdy obvykle preferujeme hutnější jídla, tak může být příjemnou změnou v jídelníčku. Telecí i jehněčí maso nám kromě plnohodnotných bílkovin přináší i vitamíny B12, B1, A, K2, folát, železo, zinek, měď a selen. Vyniká nižším obsahem tuku a je tak při shazování nadbytečných kilogramů skvělým základem jídel. Jen pozor při dně, kdy může být pro snižování hladin kyseliny močové vhodnější spíš maso z dospělých kusů, jako je vepřové či hovězí.
Listová zelenina
Hlávkový salát, little gem, polníček, římský i ledový salát, lollo rosso, štiplavá rukola, mírně nahořklé radicchio, baby špenát i mladé lístky červené řepy, to vše je zelenina s velmi nízkým obsahem sacharidů i kalorií, ale bohatá na vitamín C, folát, minerální látky a vlákninu. Jemné i křupavé zelené nebo načervenalé lístky jsou skvělým základem salátů. Doplňte je dostatkem bílkovin a trochou zdravých tuků a rázem máte lehké, ale plnohodnotné jídlo na stole.

Jarní byliny a květy
Není snad více sezónní zelenina, než je právě chřest. Zelený i bílý chřest u nás sklízíme pouze od poloviny až konce dubna do června. Oba typy jsou chřestu vynikají obsahem vlákniny, vitamínu C, folátu a minerálů a nízkým podílem sacharidů. Tenčí a velmi čerstvé výhonky chřestu, pazochy, je možné konzumovat i syrové. Můžete ho také jíst vařený, grilovaný, krátce zapečený nebo i ve formě polévky. Obvykle se konec krátké sezóny chřestu protíná se začátkem sklizně jahod. Nepromarněte tuto příležitost, tyto dvě suroviny spolu báječně ladí v salátech.
Ředkvičky
Mírně štiplavé a křupavé ředkvičky si neodmyslitelně pojíme s jarem. Jsou plné minerálů, vitamínu C a dalších antioxidantů. Využijete je nejen samotné syrové jako přílohu, ale i do pomazánek a salátů a můžete je jíst i tepelně upravené, například orestované a nebo v polévce.
Kedlubny
Stejně jako květák, brokolice, zelí nebo kapusta byly kedlubny vyšlechtěny z brukve zelné (latinsky Brassica oleracea). V tomto případě se jedná o zdužnatělý stonek - bulvu. Bílé i modré kedlubny jsou bohaté na vitamín C, sirné a minerální látky a vlákninu. Jakkoliv jsou syrové svěží a křupavé kedlubny skvělé, jídelníček s nimi můžeme obohatit ještě více. Uvařené kedlubny jsou totiž nízkokalorickou alternativou k bramborám, a to se při hubnutí hodí.
Chřest
Mezi prvními zelenými natěmi, která vás asi napadnou, budou medvědí česnek, pažitka, kopřivy a nebo jarní cibulka. Váš jídelníček ale můžete obohatit i menším množstvím mnoha dalších druhů divokých bylin a jedlých květů - třeba mladými listy pampelišek, řebříčku, jitrocele, barborky, popence, ptačince, bršlice, křenu či denivek (v létě můžete jíst nerozvitá poupata těchto květin, připomínají chutí ředkvičky a kedlubny), chmelovými výhonky a také kvítky fialek, macešek a sedmikrásek.

Jahody
Jedním z nejpopulárnějších druhů ovoce jsou jahody – a jejich sezóna začíná právě ke konci jara. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, dalších antioxidantů a vlákniny. Samy o sobě mohou být zdravou sladkou tečkou po jídle , ale využijete je i na přípravu moučníků a dezertů, do jogurt či tvarohu, jako součást salátů, smoothies a také domácích dietnějších zmrzlin.
Rebarbora
Ačkoliv je rebarbora, technicky vzato, listovou zeleninou, většina lidí ji přiřazuje k ovoci. Tradičně se totiž používá na přípravu moučníků, často v kombinaci s jablky či jahodami. Připravit si z ní může i chutney. Rebarborové řapíky sklízíme od dubna nejpozději do konce června, a to ještě než začne kvést, poté je pro vysoký obsah kyseliny šťavelové ke konzumaci již nevhodná. Pokud ale trpíte dnou, revmatoidní artritidou či ledvinovými kameny, raději se rebarboře vyhněte i během sklizňové sezóny.
Příklad jarního jídelníčku pro hubnutí
Abychom vás začlenění jarních sezónních surovin do jídelníčku pro redukci váhy usnadnili, sestavili jsme pro vás jeden vzorový den. Je poskládán pro průměrnou ženu se sedavým zaměstnáním a nepravidelnými lehčími sportovními aktivitami, které chce snížit svůj obvod pasu - bez jojo efektu, bez trápení se hlady.
Následující jídelníček berte pouze jako příklad, jak si užít čerstvé jarní potraviny na maximum, a přesto podpořit hubnutí. Příjem makroživin a kalorií však není uzpůsoben vašim individuálním potřebám. Pro sestavení stravovacího plánu na míru by bylo potřeba zohlednit vaši výšku, váhu, obvodu pasu, fyzickou aktivitu, chuťové preference a další faktory. Inspirujte se a nechte si chutnat!
-
snídaně: Mandlový toast z mikrovlnky, jarní tvarohová pomazánka (místo pažitky můžete použít například medvědí česnek), listový salát a ředkvičky
-
oběd: Kuřecí prsa se zeleným chřestem, 2 lžíce domácí holandské omáčky a 1 menší ranná brambora vařená ve slupce
-
svačina: Chia pudink s čerstvými jahodami (můžete vynechat, samotné jahody si pak dejte třeba jako dezert po večeři)
-
večeře: Skotská vejce z telecího masa a mrkvovo-kedlubnové pyré
Jaro je báječná příležitost ke změně životosprávy…
Čerstvý vzduch, delší doba slunečního svitu, teplejší počasí a široká paleta sezónních potravin přímo vyzývají k tomu, abyste zlepšili svůj jídelníček a více se hýbali venku. Z bohaté jarní nabídky surovin, jako jsou vajíčka, mléčné výrobky, maso, zelenina, bylinky a ovoce snadno sestavíte pro oko lákavé, pestré a na bílkoviny a další důležité živiny bohaté pokrmy. Skvěle vás zasytí, nabijí svěží energií, a usnadní vám tak shazování nadbytečných kil a redukci obvodu pasu.
Jaro je plné možností, jak zlepšit svoji stravu a životní styl. Nejste si ale jistí, že si jídelníček sestavujete správně? Potřebujete si vyjasnit důležité body, nebo “jen” několik detailů? Naše nutriční terapeutka je tu pro vás. Objednejte si konzultaci, vše společně proberete plnohodnotně online – z pohodlí vašeho domova.