Jak poznat kvalitní sójovou omáčku?
Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce. Naštěstí existuje několik faktorů, kterými se při výběru můžete řídit.
Co přesně je sójová omáčka?
Budeme-li se řídit oficiálním značením, sójová omáčka je fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice. Jde tedy o přírodně vyráběnou omáčku, kdy jsou rozdrcené sójové boby fermentovány pomocí kultur.
Oproti tomu na policích supermarketů najdeme řadu výrobků s obchodním označením “sójová omáčka”, které se nevyrábějí podle tradičního postupu. Takovéto rádoby sójové omáčky se řadí do skupiny ochucovadel, a jejich základem nejsou sójové boby, nýbrž sójový bílkovinný hydrolyzát. Aby ten získal chuť, přidávají se do něj zvýrazňovače chuti glutamanu sodného, barviv, konzervačních látek a emulgátorů.
Jak se vyrábí sójová omáčka?
Sójová omáčka se řadí k nejstarším kulinářským výrobkům vůbec. Svůj původ má již ve druhém tisíciletí před naším letopočtem. Sója samotná pak obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a je velmi bohatá zejména na bílkoviny, fytoestrogeny a fytosteroly, vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín C.
K přípravě sójové omáčky se využívá proces fermentace či je možné ji připravit chemicky ze sójových bobů. V případě prvního postupu však výsledný výrobek má vyšší nutriční hodnotu – pokud tedy omáčka byla vyrobena přírodní fermentací. Přírodně vyrobené sójové omáčky mají pozitivní účinky na lidské zdraví, zatímco ty chemické mohou představovat zdravotní rizika.
Fermentace trvá delší dobu, konkrétně několik měsíců. V případě přírodní fermentace omáčka následně neobsahuje žádné glutamáty ani konzervační látky a nabízí bohatou chuť.
Typy sojových omáček
Existují tři nejznámější typy sójových omáček – shoyu, tamari a teriaky. Ty se všechny vyrábí fermentací z pšenice a lisovaných sójových bobů, což je věky ověřený postup. Rozdíl ovšem spočívá ve složení jednotlivých omáček. K přípravě shoyu se tak například používá pšenice a sójové boby, zatímco tamari je bezlepková sojová omáčka, vyrobena pouze ze sóji. Všechny tři typy omáčky jsou vhodné pro low carb, nízkosacharidové stravování.
Pokud nemůžete konzumovat soju, velmi dobrou alternativou je kvalitní fermentovaná omáčka COCONUT AMINOS.
Jak vybrat kvalitní sójovou omáčku?
Poznat tu správnou, ničím nefalšovanou sójovou omáčku není ale zase tak složité. Stačí si pohlídat následující údaje:
- FERMENTACE
Výrobci fermentovaných sójových omáček rádi upozorní na to, že zrovna jejich omáčka byla vyrobena správným způsobem. Tento údaj hledejte na etiketě.
- POUŽITÉ SUROVINY - ČÍM MÉNĚ, TÍM LÉPE
Pouze na údaje na přední straně obalu výrobku se ale nespoléhejte. Zaměřte na složení. To vám jako jediné jasně napoví, s kterým typem omáčky máte tu čest.
Sójové omáčky vyrobené kyselou hydrolýzou obsahují sójový (bílkovinný) hydrolyzát, často také glutaman sodný a cukr nebo karamel. Najít můžete také víno, koření, ocet, rajský protlak, povidla nebo xanthan. Tyto ingredience ale nemají ve fermentované sójové omáčce co dělat. Opravdu kvalitní sojová omáčka bude obsahovat pouze soju, případně pšenici, sůl a vodu. Mezi osvědčené značky sojové omáčky patří například Kikkoman. Kvalitní sojové omáčky v bio kvalitě také dodává Country Life a Sunfood.
- GENETICKY MODIFIKOVANÁ SOJA (Roundup ready)
Uvádí se, že více než 90% soji v USA je geneticky modifikované. Proč? Hlavní výhodou je odolnost rostliny proti herbicidu Rondup. V EU ale musí být výrobky z geneticky modifikovaných surovin na obale označeny.