Než vánočka, ze ktré neustále vybírají rozinky a ovoce, vedou u našich holčiček na Vánoce plněné koláče a sladké třené chlebíčky...
Talže pro dnešek si při Herbáři vzpomněly, že taky děláme tento bohatý koláč...
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, směs s kypřidlem 1 hrnek 0,25 l 200 g |
200 g |
1 hrnek 200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
bez laktózy Madeta pokojové teploty bez laktózy (pro bezmléčnou dietu použijte našlehané Silken toffu s rostlinnou smetanou nebo krém Planton z Lidlu) 250 g |
250 g |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 150 g |
150 g |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
2 kusy |
2 kusy |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň makovo-oříšková | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
80 g |
80 g |
mléko sójové a mandlové, rostlinný nápoj 200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Tvarohová nádivka | |
Madeta bez laktózy 1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 1 lžíce |
1 lžíce |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
Povidlová nádivka | |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Drobenka | |
80 g |
80 g |
bezmléčný tuk 80 g |
80 g |
Postup přípravy
-
Náplň makovo-oříšková: Smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem cca 3 minuty povaříme, přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou apod.. na hustější kaši.
-
Tvarohová nádivka: vidličkou vymícháme 1 tvaroh Madeta bez laktózy, 3 pol. lžíce vody, kůra z 1/2 bio citronu, 4 pol. lžíce moučkového cukru, trochu vanilky, 1 pol. lžíce bezl. vanilkového pudinku, pár kapek citrónové šťávy.
Pro bezmléčnou variantu - jako tvaroh můžeme upravit i bílé silken toffu bez příchuti - rozmixujeme ho se stejnými ingrediencemi jako tvaroh, jen vyměníme mléko za rostlinné a dáme ho trochu více...
-
Povidlová nádivka: zahřejeme 200 g švestkových povidel s pol. lžící tuzemáku, 1 káv. lžičkou skořice a 1 pol. lžící cukru. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme bezlepkovou strouhankou (případně piškotovými drobečky - pozor zde jsou VEJCE!).
-
JIná maková nádivka: 100 g máku přelijeme 100ml horkého rostlinného mléka, přidáme 1 polévk. lžíci tuzemáku, 1 káv. lžičku skořice a špetku drceného hřebíčku. Na zahuštění mandlovou moučku nebo bezlepkovou strouhanku (piškotové drobečky). + Meruňková marmeláda pod náplň.
-
1. Vyhřejeme troubu na 180 °C. Tuk rozemneme s piškoty vytvoříme drobenku. Vymažeme a vysypeme pečící nádobu 20x30 cm kukuřičnou moukou.
-
Sypké části na těsto promícháme ve větší míse. V druhé si metličkou prošleháme tekutiny a obě směsi na těsto opatrně promícháme. Těsto rozetřeme do pečící nádoby cca 20x30 cm vymazané a vysypané nebo vyložené pečícím papírem. Naplníme si zdobící sáčky náplněmi a do těsta opatrně vytlačujeme střídavě pruhy náplně. Koláč posypeme drobenkou. Pečeme na 180 stupňů cca 30 -35 minut.
-
Koláč necháme vychladnout na mřížce, vydrží pod alobalem tři dny skvělý a vláčný.
Makronutrienty
56%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 384 kJ | 2 221 kJ |
Kalorická hodnota | 331 kcal | 531 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,8 g
13,7 g |
54,2 g
22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,38 SVJ | 5,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,7 g
2,47 g |
31,6 g
3,96 g |
Bílkoviny | 6,44 g | 10,3 g |
Sůl | 0,307 g | 0,493 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů