
Lze udělat sladký dezert bezlepkově a navíc i bez cukru? Možné je všechno! Pokud máte chuť na sladké, ale hledáte něco zdravého, vyzkoušejte tento recept. Mák je navíc skvělý zdroj vápníků, má ho v sobě dokonce několikanásobně více než kravské méko.
- 50m
- 24 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
250 ml |
250 ml |
250 g |
250 g |
80 ml |
80 ml |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
Poleva | |
0,3 hrnku |
0,3 hrnku |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Jablka nastrouháme nahrubo (můžou být i se slupkou) a zalejeme je citrónovou šťávou. Smícháme datle namočené a rozmíchané v rostlinným mléku, olej a pohankovou mouku. Dále přidáme mleté lněné semínko a mletý mák. Všechno důkladně zamícháme vidličkou.
-
Na plech doporučuji použít pečící papír. Pečeme cca 25-30 minut na 180°C. Necháme vystydnout a připravíme polevu. Kokosový olej rozpustíme, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Udělat lze i klasickou polevu z rozpouštěné čokolády a vody/rostlinného mléka.
Makronutrienty
67%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 986 kJ | 722 kJ |
Kalorická hodnota | 236 kcal | 172 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,3 g
11,7 g |
23,6 g
8,56 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,23 SVJ | 2,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
2,63 g |
8,65 g
1,93 g |
Bílkoviny | 4,31 g | 3,16 g |
Sůl | 0,14 g | 0,102 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů