ŠVESTKOVÝ CLAFOUTIS

Oli

ŠVESTKOVÝ CLAFOUTIS

Skvělý lowcarb dezert od Kateřiny Tiché, děkujeme :)

Postup přípravy

  1. ❶ vymažeme koláčovou formu, zapneme troubu na 190°C

  2. ❷ rozklepneme do mísy vejce, přidáme sůl, mléko a vanilku – metličkou rozkvedláme a postupně přisypáváme mouky smíchané s cukrem a skořicí, až to máme pěkně pokupě, bez hrudek, bez žmolků, bez cucků; vlijeme do formy (je to opravdu tekutina – neděste se – páč já se trochu podivovala..., ale vejce se během pečení vysráží a celé to ztuhne)

  3. ❸ poklademe švestkami řeznou stranou vzhůru a šoupneme do trouby na cca 1/2 hodinky; ke konci pečení si rozehřejeme máslo a přidáme do něj rum

  4. ❹ upečený koláč potřeme pěkně švestičku po švestičce a cestičku mezi nimi po cestičce rumovým máslem, necháme vychladnout a modlíme se, abychom se rozdělili...

  5. tipy:

    *dá se dělat z jakéhokoli ovoce, populární je to s hruškami

    *původní recept obsahoval prostě 80 g hladké mouky, což jsem experimentálně rozdělila na uvedené – ta maková je ke švestkám naprosto boží!; ještě jsem měla v ruce kaštanovou (ale má o něco víc sach než cizrna), dá se jistě použít jakákoli jiná (ale za ořechové neručím...), mně to vyšlo napoprvé takto a bylo to opravdu skvělé

    *oproti neLC origoši jsem snížila množství mlíka, páč jsem vyhodnotila, že ty "naše" mouky prostě tolik nenasajou, tak aby to ve výsledku nebyla plovárna... a nebyla!

    *a určitě se dá použít sypký "cukr" – já ho neměla a taky na cajk

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte