LC dýňový chlebíček

Věrka

LC dýňový chlebíček

Jednoduchý na přípravu a přitom vláčný, velmi chutný "chlebíček"

Postup přípravy

  1. Pokud nemáme hotové dýňové pyré, uvaříme nebo upečeme dýní, rozmixujeme a necháme vychladnout.

    Troubu zahřejeme na 180°C.

    Formu na chlebíček o rozměrech cca 11x20cm vyložíme pruhem pečícího papíru nebo vymažeme máslem, já použila papír.

    Kokosový olej rozpustíme, případně necháme lehce zchladnout.

  2. V míse smícháme suché suroviny, tedy mouku, erythritol nebo jiné sladidlo, koření, kypřící prášek a sodu.

    Přidáme celá vejce, dýňové pyré i kokosový olej a vše promícháme, aby směs byla jednotná.

    Pozor! Kokosová mouka rychle absorbuje vlhkost, těsto poměrně dost zhoustne, nebojte se, výsledný chlebíček je opravdu vláčný.

  3. Hotové zamíchané těsto přesuneme do formy, povrch uhladíme, možno ozdobit ořechy apod.

    Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 45 minut.

  4. Upečený chlebíček pomocí okrajů pečícího papíru vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce, případně vyklopíme, pokud se pekl jen ve vymazané formě.

    Chlebíček můžeme polít rozpuštěnou čokoládou nebo zdobit dle libosti, můžeme přidat hrst ořechů do těsta...

    Nakrájíme po úplném vychladnutí.

    U nás servírujeme s porci tvarohu nebo jogurtu, synek si přidá obvykle několik koleček banánu.

  5. Poznámka:

    V původním receptu nebylo specifikováno, jaké pyré se má použít, zda z dýně vařené či pečené. Proto v rozpisu surovin uvádím rozmezí, pyré z dýně pečené je hustší a sušší, dá se ho tedy použít větší množství a dýňová chuť bude intenzivnější.

    Pokud nemáte z nějakého důvodu rádi mouku kokosovou, lze ji nahradit moukou mandlovou v množství 360g, nebo použít mix, 45g mouky kokosové a 180g mouky mandlové.

    Chlebíček je možno mrazit, jednotlivé plátky proložit pruhem pečícího papíru a uložit do uzavíratelné krabičky nebo dobře zabalit do mikrotenového sáčku.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte