Sklizeň posledních plodů léta se blíží ke konci, a tak si dost možná naposledy připomínáme vůni svěžího ovoce v tomto koláči
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
160 g |
160 g |
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
Náplň | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vločky rozemelte a smíchejte se špaldovou moukou, cukrem, máslem a vejcem. Vytvořte vláčné těsto, které nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté vymažte formu nebo ji vyložte pečícím papírem a těsto rozmačkejte na dno. Nezapomeňte na cca 2 centimetry vysoký okraj, aby vám nevytekla náplň.
-
Tvaroh smíchejte s vejcem, dochuťte cukrem a rozetřete na těsto. Na něj vyskládejte švestky či jiné ovoce. Já jsem použila mirabelky, což tedy švestky úplně přesně nejsou, ale pro jednoduchost receptu takto do nadpisu uvádím, použít se samozřejmě dají stejně dobře. Posypte švestky skořicí a pokud jsou kyselejší, shora je ještě pocukrujte.
-
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, cca 35 minut.
-
Dětská specifika:
Stejně jako většinu dezertů, řadím i tento už z principu do kategorie od 1 roku. Dříve určitě není potřeba mlsat.
Tvaroh je doporučován od 1 roku kvůli vyššímu obsahu bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny.
Švestky jsou vhodé od 7 měsíců věku.
Makronutrienty
61%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 845 kJ | 1 207 kJ |
Kalorická hodnota | 202 kcal | 289 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,4 g
10,5 g |
34,8 g
14,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,44 SVJ | 3,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,64 g
5,48 g |
13,8 g
7,83 g |
Bílkoviny | 6,19 g | 8,84 g |
Sůl | 0,059 g | 0,084 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů