- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Koláč | |
|---|---|
|
700 g |
700 g |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
jemná krupice, dětská krupička 3 lžíce |
3 lžíce |
| Těsto | |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
10 lžic |
10 lžic |
|
5 lžic |
5 lžic |
|
150 ml |
150 ml |
|
20 lžic |
20 lžic |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
| Navrch | |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Švestky vyskládat na pečícím papírem vystlaný menší hluboký plech (32x22cm) řezem nahoru, posypat cukrem a vložit na 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
-
Poté posypat dětskou krupičkou, zalít světlým těstem, poté nalít tmavé těsto a péct 20 minut na 180 stupňů.
-
Vychladlé obrátit (já vyklopila do stejně velkého hlubokého plechu), potřít oslazenou zakysanou smetanou (použila jsem 3 kelímky zakysanky a 3 balíčky vanilkového cukru), posypat strouhanou čokoládou a nechat v lednici zatuhnout.
-
Těsto: Žloutky vyšlehat do husté pěny, přišlehat olej a poté vmíchat mléko, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Rozdělit na dvě poloviny a jednu obarvit kakaem, rozmíchaným ve dvou lžících teplé vody. Na švestky nalít nejdříve světlé a pak i tmavé těsto.
Makronutrienty
67%
9%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 811 kJ | 1 545 kJ |
| Kalorická hodnota | 194 kcal | 369 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
25,3 g
15,5 g |
48,1 g
29,6 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,53 SVJ | 4,81 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,08 g
3,82 g |
17,3 g
7,28 g |
| Bílkoviny | 3,52 g | 6,7 g |
| Sůl | 0,374 g | 0,713 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














