Moravské koláče sice dají trochu více práce, ale rozhodně stojí za to. Koláče obsahují celozrnnou mouku. Nebojte se, že budou druhý den tvrdé. Tyto koláče budou vláčné i následující dny - pokud nějaké zbydou. Trik je v tom, že necháte celozrnnou mouku před přípravou těsta namočit ve vlažné vodě, aby pěkně nasála vlhkost. Na ozdobu můžete použít různé ovoce, já použila borůvky. Koláče jsou z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 80 g |
80 g |
100 ml |
100 ml |
150 g |
150 g |
70 ml |
70 ml |
35 g |
35 g |
lze použít i rozpuštěné máslo 50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
Tvarohová náplň | |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Povidlová náplň | |
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Drobenka | |
25 g |
25 g |
10 g |
10 g |
30 g |
30 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Ovoce na ozdobu | |
150 g |
150 g |
Na potření koláčů před pečením | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na potření koláčů po upečení | |
1 lžíce |
1 lžíce |
25 g |
25 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně ghí (popř. zchladlého rozpuštěného másla) a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Nechte těsto kynout a připravte si tvarohovou náplň a drobenku.
-
Těsto po vykynutí rozdělte na 16ks, každý kousek rozmáčkněte na placičku, do středu dejte tvarohovou náplň, kterou zabalíte do těsta, vytvoříte kuličku a dáte v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem spojem nahoru.
-
Do kuliček udělejte prstem nebo malou skleničkou důlky. V hrnečku vyšlehejte 1vejce s 1PL mléka a potřete. okraje koláčů. Lžicí nebo zdobícím sáčkem naneste do důlků trochu povidel, ozdobte ovocem (borůvkami) a drobenkou. Koláče nechte na plechu pod potravinářskou folií ještě cca 20 minut kynout a dejte do trouby.
-
Pečte při 180 st.C po dobu cca 40minut. Teplotu a dobu pečení přizpůsobte konkrétním podmínkám. Hotové koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem a cukrem.
-
Příliš nesladím, přidejte případně cukr dle svých zvyklostí.
Makronutrienty
64%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 969 kJ | 832 kJ |
Kalorická hodnota | 232 kcal | 199 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,9 g
10,1 g |
25,6 g
8,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,99 SVJ | 2,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,88 g
4,98 g |
7,62 g
4,27 g |
Bílkoviny | 7,77 g | 6,67 g |
Sůl | 0,146 g | 0,125 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů