Kynuté moravské koláče s celozrnnou moukou a ovocem

Jídelní plán

Moravské koláče sice dají trochu více práce, ale rozhodně stojí za to. Koláče obsahují celozrnnou mouku. Nebojte se, že budou druhý den tvrdé. Tyto koláče budou vláčné i následující dny - pokud nějaké zbydou. Trik je v tom, že necháte celozrnnou mouku před přípravou těsta namočit ve vlažné vodě, aby pěkně nasála vlhkost. Na ozdobu můžete použít různé ovoce, já použila borůvky. Koláče jsou z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)

Kynuté moravské koláče s celozrnnou moukou a ovocem

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
hladká mouka špaldová celozrnná 80 g
voda vlažná 100 ml
hladká mouka špaldová 150 g
mléko polotučné 70 ml
droždí kostka 35 g
máslo přepuštěné, ghí 50 g
cukr třtinový 40 g
vaječný žloutek 1 kus
sůl 1 špetka
tvaroh v kostce 250 g
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
cukr třtinový 30 g
vanilkový extrakt 1 lžička
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
vaječný bílek 1 kus
povidla švestková 150 g
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
máslo čerstvé 25 g
ořechy vlašské mleté 10 g
hladká mouka špaldová 30 g
skořice 0,5 lžičky
mražené borůvky 150 g
vejce slepičí střední, m 1 kus
mléko polotučné 1,5% tuku 1 lžíce
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
máslo čerstvé 25 g
cukr krystal 10 g

Postup přípravy

  1. Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně ghí (popř. zchladlého rozpuštěného másla) a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.

  3. Nechte těsto kynout a připravte si tvarohovou náplň a drobenku.

  4. Těsto po vykynutí rozdělte na 16ks, každý kousek rozmáčkněte na placičku, do středu dejte tvarohovou náplň, kterou zabalíte do těsta, vytvoříte kuličku a dáte v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem spojem nahoru.

  5. Do kuliček udělejte prstem nebo malou skleničkou důlky. V hrnečku vyšlehejte 1vejce s 1PL mléka a potřete. okraje koláčů. Lžicí nebo zdobícím sáčkem naneste do důlků trochu povidel, ozdobte ovocem (borůvkami) a drobenkou. Koláče nechte na plechu pod potravinářskou folií ještě cca 20 minut kynout a dejte do trouby.

  6. Pečte při 180 st.C po dobu cca 40minut. Teplotu a dobu pečení přizpůsobte konkrétním podmínkám. Hotové koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem a cukrem.

  7. Příliš nesladím, přidejte případně cukr dle svých zvyklostí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů