Kynuté moravské koláče s celozrnnou moukou a ovocem
Moravské koláče sice dají trochu více práce, ale rozhodně stojí za to. Koláče obsahují celozrnnou mouku. Nebojte se, že budou druhý den tvrdé. Tyto koláče budou vláčné i následující dny - pokud nějaké zbydou. Trik je v tom, že necháte celozrnnou mouku před přípravou těsta namočit ve vlažné vodě, aby pěkně nasála vlhkost. Na ozdobu můžete použít různé ovoce, já použila borůvky. Koláče jsou z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)
- 1h
- 16 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná | 80 g |
voda vlažná | 100 ml |
hladká mouka špaldová | 150 g |
mléko polotučné | 70 ml |
droždí kostka | 35 g |
máslo přepuštěné, ghí | 50 g |
cukr třtinový | 40 g |
vaječný žloutek | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
tvaroh v kostce | 250 g |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
cukr třtinový | 30 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
vaječný bílek | 1 kus |
povidla švestková | 150 g |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 25 g |
ořechy vlašské mleté | 10 g |
hladká mouka špaldová | 30 g |
skořice | 0,5 lžičky |
mražené borůvky | 150 g |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku | 1 lžíce |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 25 g |
cukr krystal | 10 g |
Postup přípravy
-
Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně ghí (popř. zchladlého rozpuštěného másla) a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Nechte těsto kynout a připravte si tvarohovou náplň a drobenku.
-
Těsto po vykynutí rozdělte na 16ks, každý kousek rozmáčkněte na placičku, do středu dejte tvarohovou náplň, kterou zabalíte do těsta, vytvoříte kuličku a dáte v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem spojem nahoru.
-
Do kuliček udělejte prstem nebo malou skleničkou důlky. V hrnečku vyšlehejte 1vejce s 1PL mléka a potřete. okraje koláčů. Lžicí nebo zdobícím sáčkem naneste do důlků trochu povidel, ozdobte ovocem (borůvkami) a drobenkou. Koláče nechte na plechu pod potravinářskou folií ještě cca 20 minut kynout a dejte do trouby.
-
Pečte při 180 st.C po dobu cca 40minut. Teplotu a dobu pečení přizpůsobte konkrétním podmínkám. Hotové koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem a cukrem.
-
Příliš nesladím, přidejte případně cukr dle svých zvyklostí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů