Tymián čerstvý
423 kJ
(5 %)
(77 %)
(18 %)
TYMIÁN
CHARAKTERISTIKA:
Tymián obecný z čeledi hluchavkovitých byl dříve nazýván „vlašská mateřídouška“. Je to vytrvalý polokeř, dorůstající výšky 20-30 cm. Zespodu dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými listy. Tymián začíná kvést v květnu a kvete až do září. Kvete modrofialově drobnými kvítky. Plody jsou čtyři vejcovité tvrdky.
Pochází z oblasti Středomoří.
U nás je tymián znám od 9. století, od 11. století ho rozšiřovali benediktinští mniši.
Má aromatickou vůni a nahořkle štiplavou chuť.
Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou – podle složení silice.
Velmi často se v kuchyni nerozlišuje, co je tymián a co mateřídouška, použití je podobné.
CO OBSAHUJE:
Tymián obecný obsahuje 0,5-1 % silice s hlavními složkami tymolem a karvakrolem.
Dále obsahuje třísloviny, hořčiny, flavony, organické kyseliny a další látky.
Má vysoký obsah železa (Fe).
ÚČINKY:
Tymián má výrazný protizánětlivý vliv na horní cesty dýchací – čaj z něj pomáhá proti bronchitidám, kašli, při léčbě nachlazení, bolesti v krku a infekci v ústech.
Dá se použít k inhalacím, jako ústní voda či kloktadlo.
Pomáhá také při infekcích močových cest.
Má vliv na zažívací ústrojí – protikřečový, aseptický, proti průjmu a ničí střevní parazity.
Zevně se užívá k omytí špatně se hojících ran.
Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem.
Denní dávka tymiánu by neměla přesáhnout 10 g, jinak může dojít k předávkování.
Těhotným a kojícím ženám se jeho užívání nedoporučuje.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
Jako koření se užívá čerstvý i sušený (odtrhnuté listy z větviček).
Používejte mírné dávky, zhruba až 2 lžičky sušeného na 1 kg potravin, jinak snítku nebo lžičku. Větší dávky nejsou prospěšné.
Dává se na zvěřinu, ryby, kachny, hovězí, skopové, králičí maso, do uzenin a sekaných mas.
Dává se do polévek a omáček (svíčková a rajská).
Přidává se také do sýrů, paštik, luštěninových a zeleninových pokrmů,na ochucení másla, na výrobu dipů, zálivek, dresinků a majonéz.
Používá se k nakládání a uchování masa (už ve starověku se maso balilo do čerstvého tymiánu, aby se předešlo zkažení).
Francouzi jej užívají jako „bouquet garni“ do vývarů a omáček spolu s bobkovým listem, česnekem a petrželkou.
Používá se k aromatizaci octů.
Výborný je tymiánový med.
Tymián je využíván ve směsích koření ve světových kuchyních. Např. V arabské kuchyni se jím koření maso – kebaby, ale i naložené olivy a špenát.
Sušený tymián skladujte v suchém a chladném prostředí, čerstvě utržený spotřebujte nejlépe ihned.Čerstvý tymián si můžete i zmrazit a používat po celý rok.
PĚSTOVÁNÍ:
U nás se nejčastěji pěstuje ze semen, ty zasejte během března až dubna do pařeniště. Jelikož semínka klíčí na světle, stačí je umístit na povrch půdy a jen zlehka přitlačit. V květnu tymián přemístěte na záhon, nejvhodnější pro něj je kyprá písčitá či kamenitá půda, protože ve výživné zemině přichází o svou typickou kořeněnou chuť. Tymián miluje slunečné stanoviště, chráněné před větrem, nikdy ho nehnojte. Zálivka by měla být mírnější, půda však nesmí vyschnout. K zalévání je nejlepší použít odstátou vodu, která má pokojovou teplotu. U přezimování na záhonu je nutné rostlinku přikrýt větvičkami z jehličnanů.
Při pěstování doma dejte tymián na zimu na světlé místo, zálivku dodržujte mírnou a teplotu kolem 15°C.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
Tymián se prodává sušený, čerstvě natrhaný (v plastových krabičkách) nebo také jako živá rostlinka v květináči.
Jako sušený bývá součástí různých kořenících směsí např. provensálské koření nebo se prodává i samotný.
Jak čerstvý, tak i sušený tymián koupíte ve všech supermarketech nebo na farmářském trhu.
Můžete si ho vypěstovat i na zahrádce.
ZDROJ K TEXTU:
z knihy Zelené koření 1,pěstované druhy, D. Lánská, str.149
z knihy Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny, Melanie Wenzel, str.222
www.semena-rostliny.cz
cs.wikipedia.org