Tymián čerstvý
423 kJ
(5 %)
(77 %)
(18 %)
TYMIÁN
CHARAKTERISTIKA:
- Tymián obecný z čeledi hluchavkovitých byl dříve nazýván „vlašská mateřídouška“. Je to vytrvalý polokeř, dorůstající výšky 20-30 cm. Zespodu dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými listy. Tymián začíná kvést v květnu a kvete až do září. Kvete modrofialově drobnými kvítky. Plody jsou čtyři vejcovité tvrdky. 
- Pochází z oblasti Středomoří. 
- U nás je tymián znám od 9. století, od 11. století ho rozšiřovali benediktinští mniši. 
- Má aromatickou vůni a nahořkle štiplavou chuť. 
- Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou – podle složení silice. 
- Velmi často se v kuchyni nerozlišuje, co je tymián a co mateřídouška, použití je podobné. 
CO OBSAHUJE:
- Tymián obecný obsahuje 0,5-1 % silice s hlavními složkami tymolem a karvakrolem. 
- Dále obsahuje třísloviny, hořčiny, flavony, organické kyseliny a další látky. 
- Má vysoký obsah železa (Fe). 
ÚČINKY:
- Tymián má výrazný protizánětlivý vliv na horní cesty dýchací – čaj z něj pomáhá proti bronchitidám, kašli, při léčbě nachlazení, bolesti v krku a infekci v ústech. 
- Dá se použít k inhalacím, jako ústní voda či kloktadlo. 
- Pomáhá také při infekcích močových cest. 
- Má vliv na zažívací ústrojí – protikřečový, aseptický, proti průjmu a ničí střevní parazity. 
- Zevně se užívá k omytí špatně se hojících ran. 
- Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. 
- Denní dávka tymiánu by neměla přesáhnout 10 g, jinak může dojít k předávkování. 
- Těhotným a kojícím ženám se jeho užívání nedoporučuje. 
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Jako koření se užívá čerstvý i sušený (odtrhnuté listy z větviček). 
- Používejte mírné dávky, zhruba až 2 lžičky sušeného na 1 kg potravin, jinak snítku nebo lžičku. Větší dávky nejsou prospěšné. 
- Dává se na zvěřinu, ryby, kachny, hovězí, skopové, králičí maso, do uzenin a sekaných mas. 
- Dává se do polévek a omáček (svíčková a rajská). 
- Přidává se také do sýrů, paštik, luštěninových a zeleninových pokrmů,na ochucení másla, na výrobu dipů, zálivek, dresinků a majonéz. 
- Používá se k nakládání a uchování masa (už ve starověku se maso balilo do čerstvého tymiánu, aby se předešlo zkažení). 
- Francouzi jej užívají jako „bouquet garni“ do vývarů a omáček spolu s bobkovým listem, česnekem a petrželkou. 
- Používá se k aromatizaci octů. 
- Výborný je tymiánový med. 
- Tymián je využíván ve směsích koření ve světových kuchyních. Např. V arabské kuchyni se jím koření maso – kebaby, ale i naložené olivy a špenát. 
- Sušený tymián skladujte v suchém a chladném prostředí, čerstvě utržený spotřebujte nejlépe ihned.Čerstvý tymián si můžete i zmrazit a používat po celý rok. 
PĚSTOVÁNÍ:
- U nás se nejčastěji pěstuje ze semen, ty zasejte během března až dubna do pařeniště. Jelikož semínka klíčí na světle, stačí je umístit na povrch půdy a jen zlehka přitlačit. V květnu tymián přemístěte na záhon, nejvhodnější pro něj je kyprá písčitá či kamenitá půda, protože ve výživné zemině přichází o svou typickou kořeněnou chuť. Tymián miluje slunečné stanoviště, chráněné před větrem, nikdy ho nehnojte. Zálivka by měla být mírnější, půda však nesmí vyschnout. K zalévání je nejlepší použít odstátou vodu, která má pokojovou teplotu. U přezimování na záhonu je nutné rostlinku přikrýt větvičkami z jehličnanů. 
- Při pěstování doma dejte tymián na zimu na světlé místo, zálivku dodržujte mírnou a teplotu kolem 15°C. 
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Tymián se prodává sušený, čerstvě natrhaný (v plastových krabičkách) nebo také jako živá rostlinka v květináči. 
- Jako sušený bývá součástí různých kořenících směsí např. provensálské koření nebo se prodává i samotný. 
- Jak čerstvý, tak i sušený tymián koupíte ve všech supermarketech nebo na farmářském trhu. 
- Můžete si ho vypěstovat i na zahrádce. 
ZDROJ K TEXTU:
- z knihy Zelené koření 1,pěstované druhy, D. Lánská, str.149 
- z knihy Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny, Melanie Wenzel, str.222 
- www.semena-rostliny.cz 
- cs.wikipedia.org 



























