Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíkem bylo vždy moje zamilované jídlo. Jenomže knedlík jsem měla nedávno a chtěla jsem zužitkovat květák. A k tomu se mi klasická rajská omáčka nějak nehodila. Proto jsem připravila omáčku zeleninovou a skvěle jsem si pochutnala. :)
- 1h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Papriky | |
---|---|
8 kusů |
8 kusů |
900 g |
900 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
4 kusy |
4 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 g |
30 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Omáčka | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
4 snítky |
4 snítky |
4 snítky |
4 snítky |
Květáková "rýže" | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Cibuli jsem nakrájela nadrobno a usmažila na pánvi na másle. Papriky jsem zbavila jadřinců a očistila je. V míse jsem smíchala maso s cibulí, prolisovaným česnekem a všemi ostatními ingrediencemi a důkladně jsem vše rukou propracovala. Potom jsem papriky položila na plech s pečícím papírem, který jsem lehce potřela olejem a upekla v troubě, cca 50 minut. V půli pečení jsem je otočila. Nemusíte ale dávat pečící papír, běžně se podlévají vodou, ale já mám starou plynovou troubu a když to podliju vodou, tak se mi to skoro vždycky ke konci trochu připálí. Proto jsem je dnes zkusila dát na ten pečící papír a bylo to perfektní.
-
Nakrájenou cibuli jsem osmahla na oleji. Pak jsem přidala nastrouhanou mrkev a opět trochu osmahla. Dále jsem přidala papriku nakrájenou na malé kousky a rajčata. Osolila jsem, opepřila, přidala bylinky (stonky z tymiánu nedávejte, jsou tvrdé, takže lístky stáhněte) a ještě trochu vody, cca 2 dcl. Vařila jsem cca 20 minut.
-
Pak jsem kastrol odstavila z ohně a tyčovým mixérem jsem vše promixovala. Dá se říct, že je to vlastně rozmixované zeleninové ragú. Něco mezi pyré a omáčkou. Kdo by to nechtěl tak husté, tak dá té vody více, aby to bylo víc jako omáčka.
Tohle množství je tak na dvě vydatné porce.
-
Květák jsem nahrubo nastrouhala. Ve větší pánvi jsem rozehřála lžíci másla, přidala květák, osolila a poprášila směsí sušených bylinek do polévky. Cca 5 minut jsem květák restovala a pak jsem přidala trochu vody a ještě vařila, dokud se voda zcela nevydusila, cca 8 minut +-.
-
Kdo si nepotrpí na omáčky tohoto typu, tak se k paprikám skvěle hodí jako příloha např. vařená kedlubna s nakrájenou čerstvou zeleninou. A tu kedlubnu můžete polít výpekem z paprik.
Makronutrienty
20%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 479 kJ | 1 292 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 309 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,76 g
0,848 g |
10,1 g
2,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,376 SVJ | 1,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,8 g
2,9 g |
21 g
7,83 g |
Bílkoviny | 6,86 g | 18,5 g |
Sůl | 0,607 g | 1,64 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů