Dýňové podzimní noky ve slané variantě – bez lepku, laktózy, vajec
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Na sladko nebo slano? Zase jeden dýňový univerzální recept, tentokrát na odlehčené noky bez lepku, laktózy i vajec.
Varianta se slaninou a posekaným kadeřávkem zahřeje a na sladko s povidlím třeba jako teplý dezert...
- 2h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Noky | |
---|---|
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
(Madeta, méně než 0,01 laktózy) – okapaného, rozmixovaného 150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 snítka |
1 snítka |
6 g |
6 g |
Navrch | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Z výše uvedených ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu zatáhnout v mikrotenovém sáčku v lednici. Na pomoučené ploše si z válečku těsta vždy odkrojíme část, ze které vyválíme hádka, toho posekáme na 2 cm špalíčky a v rukou vyválíme nočky, na které obtiskneme vidličkou do kříže, aby se na noky po uvaření lépe chytala omáčka atd..
-
Vaříme v jemně probublávající horké vodě cca 3-4 minuty. Vyndáme opatrně pomocí síta a servírujeme na slano se slaninou a kapustou či sladko nebo s rajčatovou omáčkou apod.
-
Rozškvaříme slaninu a přidáme posekanou kadeřavou kapustu, opékáme - dochutíme solí, pepřem, případně šalvějí a promícháme s nočky.
Makronutrienty
65%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 697 kJ | 2 450 kJ |
Kalorická hodnota | 167 kcal | 586 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,3 g
0,948 g |
78,3 g
3,33 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,23 SVJ | 7,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,02 g
2,73 g |
21,2 g
9,61 g |
Bílkoviny | 5,76 g | 20,2 g |
Sůl | 0,801 g | 2,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů