Na oslavu i neco slaneho...a dokonce pro ty co mohou bezlaktozove mlecne vyrobky i zdraveho :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 15 cm | |
---|---|
bezlepkových preclíčků např. Schär 150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
bezmléčného tuku Alsan 80 g |
80 g |
Tělo | |
bezlaktózového tvarohu Madeta 500 g |
500 g |
bezlaktózové zakysané smetany Madeta 150 g |
150 g |
3 kusy |
3 kusy |
typu uleželý Tylžský apod. bez laktózy 80 g |
80 g |
1 hrst |
1 hrst |
10 g |
10 g |
1 hrst |
1 hrst |
2 snítky |
2 snítky |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 špetky |
0,5 špetky |
Postup přípravy
-
Preclíčky podrtíme v mixéru, přesypeme do misky, přidáme chia semínka a tuk. Vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně napěchujeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme do mrazáku ztuhnout
-
Tvaroh si vyšleháme do krému, přidáme zakysanou smetanu, strouhaný tvrdý sýr a vajíčka, vyšleháme sýrový krém, do kterého zamícháme bylinky. Krém vrstvíme do formy na preclíkový základ. S formou opatrně několikrát klepneme a dáme péct do trouby na pečící papír. Pečeme 30 minut na 175°C, pak snížíme na 150 a dopékáme cca 30 – 45 minut.
-
Po upečení necháme vychladnout na mřížce, objedeme po obvodu nožem – uvolníme z formy. Podáváme vlažné či studené jako slaný koláč např. se zeleninovým salátem (polníček+ředkvičky).
Makronutrienty
16%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 185 kJ | 3 444 kJ |
Kalorická hodnota | 283 kcal | 823 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,69 g
2,02 g |
19,4 g
5,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,669 SVJ | 1,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,2 g
9,24 g |
67,6 g
26,9 g |
Bílkoviny | 11,7 g | 34 g |
Sůl | 0,54 g | 1,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů