Výborné, chuťově dokonalé a měkounké perníčky. Jsou nejen dobré, ale i zdravé.
- 4h:15m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
225 g |
225 g |
|
50 g |
50 g |
|
1 g |
1 g |
|
50 g |
50 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
| Na potření | |
|
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Smíchejte mouku, sladidlo, vejce, máslo, sodu, perníkové koření a med. Vypracujte hladké těsto, dle potřeby přidejte trochu mouky, a nechte do druhého dne v chladu odpočinout.
-
Druhý den vyválejte těsto asi 3 mm vysoké a vykrajujte vánoční tvary. Perníčky pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a pečte cca 6-7 minut při 180 °C.
-
Po vychladnutí můžete zdobit. Perníčky jsou ihned měkké, takže nemusíte čekat a můžete se do nich hned pustit. J
Makronutrienty
76%
10%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 467 kJ | 324 kJ |
| Kalorická hodnota | 351 kcal | 77,3 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
58,2 g
12,7 g |
12,8 g
2,81 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,82 SVJ | 1,28 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,3 g
6,28 g |
2,49 g
1,38 g |
| Bílkoviny | 7,49 g | 1,65 g |
| Sůl | 0,745 g | 0,164 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














