Výborné, chuťově dokonalé a měkounké perníčky. Jsou nejen dobré, ale i zdravé.
- 4h:15m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
225 g |
225 g |
50 g |
50 g |
1 g |
1 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Smíchejte mouku, sladidlo, vejce, máslo, sodu, perníkové koření a med. Vypracujte hladké těsto, dle potřeby přidejte trochu mouky, a nechte do druhého dne v chladu odpočinout.
-
Druhý den vyválejte těsto asi 3 mm vysoké a vykrajujte vánoční tvary. Perníčky pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a pečte cca 6-7 minut při 180 °C.
-
Po vychladnutí můžete zdobit. Perníčky jsou ihned měkké, takže nemusíte čekat a můžete se do nich hned pustit. J
Makronutrienty
75%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 467 kJ | 317 kJ |
Kalorická hodnota | 351 kcal | 75,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
57,6 g
12,9 g |
12,5 g
2,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,76 SVJ | 1,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
6,4 g |
2,49 g
1,38 g |
Bílkoviny | 7,63 g | 1,65 g |
Sůl | 0,837 g | 0,181 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů