Nadýchanost těsta, vláčnost a chuť k nerozeznání od klasického mazance, to prostě stojí za vyzkoušení. Po ochutnání jsem řekla, že už v životě jiný nepeču, to je prostě pohádka a musíte ochutnat abyste pochopili, banán v těstě není vůbec znát a je to prostě famózní zážitek. Mám z tohoto receptu strašnou radost, otevírá totiž nemalé možností na kynutá těsta, záviny, základy pro koláče… Prostě paráda a velká dobrota.
- 3h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
630 g |
630 g |
mléko rýžové a kokosové, rostlinný nápoj 250 ml |
250 ml |
122 g |
122 g |
112 g |
112 g |
75 g |
75 g |
70 g |
70 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
Rozkvas | |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na posypání | |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V rendlíku ohřejeme 120ml vlažného mléka rozdrolíme do něho droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme alespoň 5 minut stát na teplém místě, překryjeme utěrkou.
-
Mezitím si připravíme do mističek ostatní ingredience, nastrouháme kůru z citronu, pokud nemáme chemicky neošetřený citron, důkladně jej omyjeme a spaříme jej před strouháním vařící vodou. Do další mističky si vyškrábneme vanilku z vanilkového lusku. Prázdný vanilkový lusk si můžeme dát do třtinového cukru či panely, případně schovat na přípravu rostlinného mléka, kdy jej necháme před mixováním rostlinného mléka vylouhovat.
-
Připravíme si tuk, který necháme povolit, prosejeme mouku, nameleme mandle, připravíme si rozinky, plátky mandlí, panelu či jiný cukr. Banány oloupeme a rozmixujeme tyčovým mixérem, připravíme si dalších 130ml mléka a na špičku lžičky soli. Mám ráda vše připravené a pak jen postupně vše přidávám do robota.
-
Zkontrolujeme kvásek, který musí být pokryt bublinkami, pokud je připraven, pustíme se do práce.
-
Do mísy dáme rozmixované banány, povolený tuk a panelu či jiné sladidlo, necháme šlehat několik minut.
-
Do zbylé části mléka rozpustíme sůl a část si dáme stranou na případné naředění těsta, strašně záleží na savosti mouky a zda zaděláváme ručně či robotem, raději méně než více.
-
Do našlehaných banánů s tukem a cukrem začneme postupně přidávat mouku a namleté mandle, během hnětení přilijeme kvásek, mléko se solí, dále přidáme vanilku, citronovou kůru a dle konzistence případně další mléko, těsto se musí chytat na hák, nikoli stékat.
-
Těsto necháme důkladně robotem propracovat, ideálně 10 minut. Nakonec do těsta vmícháme rozinky, které můžeme předem namočit do rumu, já jsem připravovala rovněž pro syna, a tak jsem nemáčela. Pokud zaděláváme těsto rukama, tak aby se nám těsto nelepilo na ruce a k podložce. Při ručním hnětení raději uberte mléka, přidávejte jej podle potřeby.
-
Uhnětené těsto vložíme do skleněné mísy, posypeme špaldovou moukou T 1050 a přiklopíme utěrkou necháme 1 hodinu kynout.
-
Když máme těsto nakynuté, poznáme tak, že těsto stlačíme, pokud se rychle vrací zpět, necháme ještě kynout, pokud je patrný dolík, ihned s ním pracujeme. Několikanásobně zvětší svůj objem, přendáme jej na pomoučněnou pracovní podložku a propracujeme, těsto jsem měla lepivější a musela jsem dost podsypat, aby mazance držely pěkně tvar, vypracujeme dva bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem, na středu nařízneme do kříže, potřeme rozpuštěným Ghíčkem, či Alsanem bio, posypeme mandlemi.
-
Bochánky necháme nakynout než se nám rozehřeje trouba, když máme troubu nahřátou na 180°C vložíme mazance do trouby, pečeme prvních 5 minut na 180 °C a následně teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších 40 minut, ke konci pečení, přibližně 5 minut před koncem jsem bochánky opět potřela Ghíčkem a medem, případně potřeme Alsanem bio po vytažení. Před vyndáním z trouby, vyzkoušíme špejlí zda jsou dostatečně pečené.
-
Vyndáme z trouby na rošt a necháme vychladnout, následně již jen posypeme cukrem.
Makronutrienty
72%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 207 kJ | 2 457 kJ |
Kalorická hodnota | 289 kcal | 587 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
44,9 g
11,4 g |
91,3 g
23,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,49 SVJ | 9,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,6 g
5,11 g |
21,6 g
10,4 g |
Bílkoviny | 6,8 g | 13,8 g |
Sůl | 0,077 g | 0,156 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů