 
																					Shakshuka je voňavý pokrm ze Středomoří a Blízkého východu – jemně kořeněná rajčatová omáčka s vejci vařenými přímo v pánvi. Skvělá volba na vydatnou snídani, ale také lehčí oběd nebo večeři. Servíruje se s pečivem dle Vašich preferencí.
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
| 2 kusy | 2 kusy | 
| 5 ml | 5 ml | 
| 0,3 kusu | 0,3 kusu | 
| 50 g | 50 g | 
| 0,3 kusu | 0,3 kusu | 
| 1 stroužek | 1 stroužek | 
| 1 špetka | 1 špetka | 
| 1 špetka | 1 špetka | 
| 70 g | 70 g | 
| rajčata sterilovaná, krájená, drcená 0,3 kusu | 0,3 kusu | 
Postup přípravy
- 
																													Nakrájíme cibuli a papriku na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nejprve cibuli a po chvíli i česnek a restujeme dokud nezměknou. Pak přidáme kostičky papriky, římský kmín a sladkou papriku a pár minut vše společně opékáme, dokud paprika nezměkne. Pokud máme radši pálivější chutě můžeme přidat i trochu chill Do pánve přidáme část konzervy krájených rajčat a necháme směs probublávat asi 10 minut, dokud nezhoustne a zelenina nezměkne. Já někdy přiklápím pánev i poklicí, aby se vaření urychlilo. Ve směsi vytvoříme dvě menší prohlubně a do každé rozklepneme vejce. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se bílky nezpevní, ale žloutky zůstanou hezky tekuté (cca 5-10 minut). Na hotovou shakshuku přidáme navrch cottage sýr pro navýšení bílkovin (případně sýr feta) a posypeme buď koriandrem nebo petrželkou. Skvěle chutná s opečeným kváskovým chlebem. 
Makronutrienty
50%
30%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 553 kJ | 2 047 kJ | 
| Kalorická hodnota | 132 kcal | 489 kcal | 
| Sacharidy z toho cukry | 13,2 g 2,28 g | 48,9 g 8,46 g | 
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,32 SVJ | 4,89 SVJ | 
| Tuky z toho nasycené mastné kyseliny | 5,37 g 1,42 g | 19,9 g 5,27 g | 
| Bílkoviny | 8,05 g | 29,8 g | 
| Sůl | 0,503 g | 1,86 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

 
																							 
							 
							 
							












