 
																					Vánočka je tradiční české sváteční sladké kynuté pečivo. Já nakonec po několika pokusech zakotvila u verze tučnější, méně nadýchané, ale přesto jemné. Pokud si "nechováte" kvas, můžete místo něj použít 5 g instantního sušeného droždí nechaného vzejít s 1,5 lžící mouky a 1 lžící vody.
- 10h
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
| hladká mouka špaldová celozrnná 250 g | 250 g | 
| 250 g | 250 g | 
| 35 g | 35 g | 
| 125 ml | 125 ml | 
| 4 kusy | 4 kusy | 
| 1 lžíce | 1 lžíce | 
| 150 g | 150 g | 
| 0,5 lžičky | 0,5 lžičky | 
| 0,25 lžičky | 0,25 lžičky | 
| 0,5 lžičky | 0,5 lžičky | 
| 1 špetka | 1 špetka | 
| Dovnitř a na ozdobu | |
| 2 kusy | 2 kusy | 
| nesířené 100 g | 100 g | 
| 2 lžíce | 2 lžíce | 
| nakrájené na plátky nebo nudličky 100 g | 100 g | 
Postup přípravy
- 
																													Rozinky namočte do alkoholu a nechejte je nasáknout. 
- 
																													V míse smíchejte vodu, 3/4 hrnku mouky, med a kvas. Nechejte nakynout, až začne kvas kynout a zdvojnásobí svůj objem. Poté k němu přidejte zbylou mouku, žloutky, změklé máslo, špetku soli, vanilku, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Jemně vyhněťte těsto, podle hustoty těsta může být potřeba přidat trochu mouky nebo vody (různé značky a šarže mouky můžou být odlišně savé). 
- 
																													Mísu s těstem zakryjte talířem a nechejte vykynout na dvojnásobek objemu. Překládáním zapracujte okapané rozinky a těsto nechejte znovu nakynout na dvojnásobný objem. 
- 
																													Podle toho, z kolika pramenů chcete vánočku plést, na tolik dílů si těsto rozdělte. Já obvykle pletu ze čtyř - https://youtu.be/7Y059xtU9Kw?si=vbn0NElbIYrjb7ZW ... dobře drží tvar, nerozjíždí se a podrží i štědrou porci rozinek. 
- 
																													Upletenou vánočku přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Vánočku zakryjte silnější utěrkou a nechte kynout. Jakmile bude skoro vykynutá, potřete ji mašlovačkou rozkvedlanými bílky a posypejte mandlemi a nechejte již odkrytou dokynout. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. 
- 
																													Plech s vykynutou vánočkou vložte do rozehřáté trouby, po 20 minut pečení stáhněte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte ještě přibližně 30 minut (propečenost vyzkoušejte pomocí špejle). 
- 
																													Upečenou vánočku nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a teprve poté ji krájejte a podávejte. 
Makronutrienty
61%
14%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 463 kJ | 1 167 kJ | 
| Kalorická hodnota | 350 kcal | 279 kcal | 
| Sacharidy z toho cukry | 41 g 1,11 g | 32,7 g 0,889 g | 
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,1 SVJ | 3,27 SVJ | 
| Tuky z toho nasycené mastné kyseliny | 17,2 g 7,52 g | 13,7 g 5,99 g | 
| Bílkoviny | 9,4 g | 7,49 g | 
| Sůl | 0,155 g | 0,123 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

 
																							 
							 
							 
							












