K plněným jsem přidala ještě variantu neplněných, které jsem horké obalovala ve skořicovém cukru. Snědly se oboje dřív, než po nich vychladl olej.
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
500 g |
500 g |
|
40 g |
40 g |
|
40 g |
40 g |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
30 g |
30 g |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
250 ml |
250 ml |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 kus |
1 kus |
|
na smažení 250 ml |
250 ml |
| Náplň | |
|
250 g |
250 g |
|
na posypání 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Rozdělejte droždí se lžící cukru a mouky, přidejte 4 lžíce vlažného mléka a nechte na teplém místě čtvrt hodiny vzejít. V misce umíchejte máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky, jeden po druhém. Přidejte droždí, rum, sůl a kůru, mouku a s mlékem vypracujte na hladké vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte 45 minut kynout. Nebo všechno tohle přeskočte a použijte na těsto pekárnu.
-
Vyválejte z těsta placku tlustou o něco méně než 1 cm (v receptu je uveden cm, měla jsem strach, aby se koblihy prosmažily, tak jsem dělala o něco tenčí těsto), sklenicí naznačte na těstě kruhy. Na polovinu z nich dejte lžičku marmelády, druhou polovinu dokrojte a přikryjte s ní ty s náplní. Okraje umačkáme prsty a pak ještě celé vykrojíme za pomocí sklenice. Okraje koblihy se tak dobře spojí, aby náplň nevytékala. Smaží se velmi pomalu dozlatova (ve fritovacím hrnci na 140 C)
Makronutrienty
64%
7%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 456 kJ | 1 180 kJ |
| Kalorická hodnota | 348 kcal | 282 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
41,3 g
17,6 g |
33,5 g
14,3 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,13 SVJ | 3,35 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,2 g
3,11 g |
14,7 g
2,52 g |
| Bílkoviny | 4,6 g | 3,72 g |
| Sůl | 0,104 g | 0,085 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














