K plněným jsem přidala ještě variantu neplněných, které jsem horké obalovala ve skořicovém cukru. Snědly se oboje dřív, než po nich vychladl olej.
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
4 kusy |
4 kusy |
30 g |
30 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
250 ml |
250 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
na smažení 250 ml |
250 ml |
Náplň | |
250 g |
250 g |
na posypání 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Rozdělejte droždí se lžící cukru a mouky, přidejte 4 lžíce vlažného mléka a nechte na teplém místě čtvrt hodiny vzejít. V misce umíchejte máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky, jeden po druhém. Přidejte droždí, rum, sůl a kůru, mouku a s mlékem vypracujte na hladké vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte 45 minut kynout. Nebo všechno tohle přeskočte a použijte na těsto pekárnu.
-
Vyválejte z těsta placku tlustou o něco méně než 1 cm (v receptu je uveden cm, měla jsem strach, aby se koblihy prosmažily, tak jsem dělala o něco tenčí těsto), sklenicí naznačte na těstě kruhy. Na polovinu z nich dejte lžičku marmelády, druhou polovinu dokrojte a přikryjte s ní ty s náplní. Okraje umačkáme prsty a pak ještě celé vykrojíme za pomocí sklenice. Okraje koblihy se tak dobře spojí, aby náplň nevytékala. Smaží se velmi pomalu dozlatova (ve fritovacím hrnci na 140 C)
Makronutrienty
52%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 011 kJ | 1 630 kJ |
Kalorická hodnota | 481 kcal | 390 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,1 g
17,6 g |
34,1 g
14,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,21 SVJ | 3,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,8 g
3,11 g |
27,4 g
2,52 g |
Bílkoviny | 5,12 g | 4,15 g |
Sůl | 0,104 g | 0,085 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů