Dobrý a vlhčí koláč bez vajec a mléka.
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na těsto: | |
---|---|
350 g |
350 g |
250 ml |
250 ml |
250 g |
250 g |
20 g |
20 g |
100 g |
100 g |
80 g |
80 g |
2 g |
2 g |
kakaový prášek, holandské kakao 40 g |
40 g |
Na ozdobu: | |
20 g |
20 g |
800 g |
800 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme troubu na 180°C.
-
Oloupeme červenou řepu a dáme vařit nebo péct do trouby.
-
V míse smícháme mouku s cukrem.
Do mističky odebereme dvě lžíce moučné směsi, přidáme pět lžic rostlinného mléka a rozmícháme s droždím na hladkou kaši. Necháme vzejít cca 15 minut kvásek.
Zbytek moučné směsi promícháme s rostlinným mlékem na řídké těsto. Po vzejití vmícháme kvásek a vypracujeme v robotu. Necháme kynout zhruba 30minut.
-
Mezitím nasypeme uvařenou červenou řepu do mixéru, přidáme špetku soli, kakao a sádlo. Rozmixujeme na hladký krém a necháme zchladnout. Jakmile směs vychladne na teplotu těla, je možné ji smíchat se zbytkem těsta.
Hmotu pak ještě jednou propracujeme a nalijeme na plech.
-
Posypeme ostružinami nebo jiným tmavým ovocem - dobré jsou švestky, třešně, višně atd.
Pečeme 15 minut na 180°C, poté ztlumíme na 160°C a pečeme dalších zhruba 30 minut, dokud se koláč neodlepuje od plechu a testovací špejle není po vytáhnutí suchá.
Makronutrienty
77%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 735 kJ | 879 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,2 g
7,07 g |
36,1 g
8,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,02 SVJ | 3,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,8 g
2,7 g |
6,94 g
3,23 g |
Bílkoviny | 3,04 g | 3,63 g |
Sůl | 0,161 g | 0,192 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů