Také jste měli moučníky z celozrnné mouky druhý den tvrdé? Já ano. Pokud použijete jednoduchý trik popsaný v receptu níže, budou Vaše dezerty z celozrnné mouky vláčné i následující dny. Rychlý a svěží ovocný koláč z kynutého těsta z celozrnné mouky Vás určitě nezklame. Do náplně místo rybízu lze využít jakékoli výraznější ovoce - višně, maliny, určitě by byl skvělý i s rebarborou. Z těsta lze upéct 2 koláče o průměru cca 20cm (jednodušší bude upéct koláč ve větší formě najednou). Koláč je z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)
- 1h:20m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 80 g |
80 g |
150 g |
150 g |
35 g |
35 g |
70 ml |
70 ml |
100 ml |
100 ml |
1 kus |
1 kus |
40 g |
40 g |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň tvarohová | |
500 g |
500 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
100 ml |
100 ml |
40 g |
40 g |
Sněhová peřina | |
3 kusy |
3 kusy |
40 g |
40 g |
500 g |
500 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně zchladlého rozpuštěného másla a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Do vymazané formy namačkejte těsto a vytvořte na dně slabou vrstvu těsta. Na těsto navrstvěte tvarohovou náplň a dejte koláč péct - 180st.C, cca 50 minut. Poté vyndejte z trouby, navrstvěte sněhovou peřinu a pečte až sníh na koláči hezky zrůžoví - cca 25minut. Dobu pečení a teplotu přizpůsobte Vaší troubě.
-
Sněhová peřina - z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté přidejte cukr krystal a důkladně zašlehejte. Do sněhu přidejte červený rybíz, citronovou šťávu, skořici a lehce promíchejte.
Do sněhu nemusíte dávat všechen rybíz, část si můžete nechat na ozdobu a posypat ním povrch koláče s navrstvenou sněhovou peřinou - stačí cca 70g rybízu.
Makronutrienty
62%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 645 kJ | 814 kJ |
Kalorická hodnota | 154 kcal | 195 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,8 g
7,33 g |
25 g
9,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,98 SVJ | 2,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,91 g
3,32 g |
7,45 g
4,19 g |
Bílkoviny | 6,31 g | 7,96 g |
Sůl | 0,134 g | 0,168 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů