Že něco, co se skládá ze tří ingrediencí, nemůže být dobré? Ha! Tento dezert je i přes svou jednoduchost naprosto famózní!
- 10m
- 2 porce
- jednoduché
Postup přípravy
-
Jáhly alespoň 2x spaříme vroucí vodou, aby se zbavily případné hořkosti. Přemístíme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a uvaříme společně s datlemi do měkka. Poté přidáme mascarpone a rozmixujeme na hladký krém.
-
Datle jsou sladké, proto další doslazování není potřeba, nicméně pokud to považujete i přesto za nutné, můžete použít cukr nebo libovolný sirup. V poháru dozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila goji, které k dezertu krásně ladí.
-
Dětská specifika:
Jáhly jsou jako základní potravina vhodné pro nejmenší děti již od začátku přikrmování.
Mascarpone je dosti tučný mléčný výrobek, který je poměrně bohatý i na bílkoviny, proto doporučuji vzhledem k možné zátěži ledvin podávat od 1 roku. Pokud budete chtít něco podobného dopřát menším dětem, můžete použít bílý jogurt či zakysanou smetanu (od 8 měsíců).
Makronutrienty
51%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 500 kJ | 1 275 kJ |
Kalorická hodnota | 359 kcal | 305 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31 g
9,48 g |
26,3 g
8,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,1 SVJ | 2,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,6 g
16,3 g |
20,9 g
13,8 g |
Bílkoviny | 5,68 g | 4,83 g |
Sůl | 0,048 g | 0,041 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů