Dnes u mne hrají prim jednoduché rozplývající se čokoládové dortíky alias ‚fondant au chocolat‘. Jsou samy o sobě tak vláčné, že žádný krém není potřeba, snad jen trocha šlehačky dle chuti. Můj oblíbený, který nikdy nezklame, je třeba čokoládový fondant, kde máslo nahrazuji banánem. Tady mám další gurmánskou variantu jednoduchého čokoládového dortíku – pro změnu s přidanými lískovými oříšky a sušenými švestkami v portském.
- 4h:15m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
170 g |
170 g |
125 ml |
125 ml |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
5 kusů |
5 kusů |
150 g |
150 g |
180 g |
180 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Náplň | |
300 ml |
300 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
V malém kastrůlku přivedeme k varu sušené švestky nasekané na malé kousky spolu s portským, poté snížíme teplotu a 2 minutky lehce povaříme, až se půlka tekutiny vypaří.
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou (není nutné, pokud používáte silikonovou formu).
-
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a dobře promícháme, aby vznikla homogenní směs.
-
Ve větší míse vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky s cukrem, přidáme švestky v portském, rozpuštěnou čokoládu s máslem a mleté lískové oříšky.
-
Z bílků ušleháme pevný sníh, který po částech jemně zakomponujeme do směsi
-
Směs nalijeme do formy a pečeme přibližně 50 minut. Na konci pečení ověříme špejlí, zda je dort hotový – píchneme špejli do středu a měla by vylézt s trocha měkkými drobečky. Upečený dort necháme vychladnout 20 minut ve formě a poté ho opatrně vyndáme.
-
Připravíme si šlehačku: smetanu ušleháme s cukrem.
-
Dort servírujeme posypaný kakaem a doprovázený šlehačkou.
Makronutrienty
48%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 555 kJ | 2 467 kJ |
Kalorická hodnota | 372 kcal | 590 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,8 g
16,5 g |
47,3 g
26,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,98 SVJ | 4,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,8 g
11,3 g |
40,9 g
17,9 g |
Bílkoviny | 5,97 g | 9,48 g |
Sůl | 0,088 g | 0,139 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů