Recept na bezlepkového veľkonočného baránka je veľmi jednoduchý. Cesto je príjemne vláčne a zároveň dostatočne pevné s výraznejšou chuťou po použitých vlašských orechoch
- 1h
- 6 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
150 g |
150 g |
60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
25 g |
25 g |
20 g |
20 g |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
vláknina psyllium, jitrocelová 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Na vymazání formy cca 0,5 litru | |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
V samostatnej miske vymiešame mixérom 3 celé vajíčka s hnedým trstinovým cukrom a rozpusteným bezlaktózovým maslo. Miešame pokiaľ nebude zmes pekne načuchorená.
V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového veľkonočného baránka.
Suchú misku zmiešame s tukovou a nakoniec vmiešame vlákninu spolu s xantánovou gumou.
Cesto miešame mixérom cca 5 minút alebo pokiaľ nezačne jemne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína trené cesto ).
-
Formu na baránka omastíme maslom a vysypeme mletými vlašskými orechmi.
Do takto pripravenej formy vlejeme cesto na baránka ( cesto zarovnáme ).
Bezlepkového veľkonočného baránka pečieme pri teplote 180 °C po dobu 45 minút.
Upečeného baránka necháme vo forme úplne vychladnúť až potom ho vyklopíme z f
Makronutrienty
48%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 913 kJ | 2 570 kJ |
Kalorická hodnota | 457 kcal | 614 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37,1 g
21,6 g |
49,8 g
29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,71 SVJ | 4,98 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,8 g
7,25 g |
41,4 g
9,74 g |
Bílkoviny | 8,95 g | 12 g |
Sůl | 0,417 g | 0,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů