Zdravá variace na klasický kynutý koláč s ovocem :)
Protože je tak moc dobrý dobrý, dělala jsem rovnou dva plechy. Takže pokud chcete upéct jenom jedem, množství surovin dělte dvěma.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Náplň rebarborová | |
|---|---|
|
1 kg |
1 kg |
|
10 lžic |
10 lžic |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
| Těsto | |
|
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
|
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
|
250 g |
250 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
5 lžic |
5 lžic |
| Náplň tvarohová | |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
5 lžic |
5 lžic |
| Drobenka | |
|
6 lžic |
6 lžic |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Kilo rebarbory zbavíme slupky a nakrájíme na centimetr dlouhé kousky. Vložíme ji do hrnce, přidáme pár lžic vody a 10 lžic cukru a 10 minut podusíme (rebarbora vodu pustí sama, proto vody přidáme jen tak málo, aby se nepřipálila, než k tomu stihne dojít).
-
Hrnek a půl pohankové mouky a hrnek a půl celozrnné pohankové mouky nasypeme do mísy, přidáme 250g tvarohu, 2 vajíčka, 5 lžic cukru a promícháme, postupně přiléváme vodu (množství záleží na „savosti“ mouky) tak, abychom dosáhli hustého těsta. Těsto nalijeme do olejem vymazaných a moukou vysypaných plechů a dáme na 10 minut předpéct.
-
Mezitím si ušleháme dva tvarohy s 5ti lžícemi cukru. Poté plechy z trouby vyjmeme a těsto potřeme tvarohem. Nakonec přidáme podušenou rebarboru a celé posypeme drobenkou. Dáme přibližně na 20 minut dopéct. Pokud je rebarbora je hodně kyselá, před podáváním ještě pocukrujeme.
Makronutrienty
76%
15%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 641 kJ | 884 kJ |
| Kalorická hodnota | 153 kcal | 211 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
26,8 g
12,4 g |
36,9 g
17 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,68 SVJ | 3,69 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,98 g
1,09 g |
4,11 g
1,5 g |
| Bílkoviny | 5,36 g | 7,4 g |
| Sůl | 0,046 g | 0,064 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














