Velikonoční špenátová roláda – bez lepku a laktózy, s variantou bez mléka
Účastní se soutěže: Voňavé vaření
Recept na jemnou, lehkou a delikátní roládu bez lepku a laktózy, případně i bez mléka.
Tahle verze špenátu se Vám jistojistě bude líbit. Roláda je lehounká jako peříčko.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
125 g |
125 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 10 g |
10 g |
6 lžic |
6 lžic |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 6 g |
6 g |
Náplň | |
160 g |
160 g |
Jihočeské bez laktozy 2 kusy |
2 kusy |
náplň krémová vanilková příchuť prostě jahodová náplň Dr, Oetker 100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Bezmléčná varianta: tuhá část (cca 400 g) z plechovky kokosového krému či mléka (řádně vychlazené nejméně 24 hodin) vyšlehaná s 1 sáčkem sypké jahodové náplně Dr. Oetker, případně přišlehat 1 vegan cream cheese
-
Troubu nahřejeme na 180°C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citrónové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 pol. lžíci cukru, šleháme, až se sníh rozpustí a sníh bude pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru s lžící oleje.
-
Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citrónovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřící prášek, krátce prošleháme.
-
K vaječné směsi opatrně (na 2 x) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Stěrkou uhladíme do obdélníku a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
-
Rozprostřeme si utěrku, na ní pečící papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.
Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená), opatrně překlopíme papír s roládou na připravený pečící papír mírně pocukrovaný cukrem moučkou. Horní papír, opatrně od rolády odtrhneme (pomůže nám lehce postříkat vodou ze střičky) a roládu pomocí utěrky smotáme. Zabalenou roládu dáme vychladnout na mřížku.
-
Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečícím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Makronutrienty
44%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 190 kJ | 1 236 kJ |
Kalorická hodnota | 284 kcal | 295 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,2 g
12,3 g |
21 g
12,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,02 SVJ | 2,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,7 g
9,08 g |
21,5 g
9,43 g |
Bílkoviny | 5,36 g | 5,56 g |
Sůl | 0,523 g | 0,543 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů