Velikonoční nízkosacharidový mazanec - klasika zdravěji.
- 3h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
mouka mandlová z mandlových jader 120 g |
120 g |
|
60 g |
60 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
5 lžiček |
5 lžiček |
|
20 g |
20 g |
|
100 ml |
100 ml |
|
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
|
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
|
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
10 g |
10 g |
| Navrch | |
|
1 kus |
1 kus |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Smícháme droždí se sladidlem a necháme vzejít kvásek. Nejdříve přidáme mokré ingredience a nakonec vmícháme suché ingredience. Těsto necháme 2h odpočinout, vytvarujeme bochánek, který potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě na 180° zhruba 40 minut.
Makronutrienty
24%
25%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 331 kJ | 725 kJ |
| Kalorická hodnota | 318 kcal | 173 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
11,5 g
3,82 g |
6,27 g
2,08 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,15 SVJ | 0,627 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,7 g
6,5 g |
13,5 g
3,54 g |
| Bílkoviny | 12,3 g | 6,72 g |
| Sůl | 0,241 g | 0,132 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














