Typický svatomartinský moučník, i v lowcarb úpravě skvělý a lákavý! Děkujeme Haně Vaculíkové za krásný recept :)
- 1h:10m
 - 32 porcí
 - středně obtížné
 
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
| 
										 mouka mandlová z mandlových jader 250 g  | 
									250 g | 
| 
										
																				 125 g  | 
									125 g | 
| 
										
																				 90 g  | 
									90 g | 
| 
										 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička  | 
									1 lžička | 
| 
										
																				 0,5 lžičky  | 
									0,5 lžičky | 
| 
										
																				 1 špetka  | 
									1 špetka | 
| Náplň | |
| 
										
																				 60 g  | 
									60 g | 
| 
										
																				 10 g  | 
									10 g | 
| 
										
																				 20 ml  | 
									20 ml | 
| 
										
																				 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
| 
										
																				 1 špetka  | 
									1 špetka | 
| Na obalení | |
| 
										
																				 1 kus  | 
									1 kus | 
| 
										
																					 rozemlít na moučku 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
| 
										
																				 0,2 lžičky  | 
									0,2 lžičky | 
Postup přípravy
- 
																													
Z mouky, změklého másla (125 g), kysané smetany (90 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.
 - 
																													
Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s xylitolem, rumem, skořicí a mlékem – to dávejte postupně, některé ořechy pijí víc jiné míň, a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní. Hmota musí být pevná ne řídká.
 - 
																													
Těsto rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou mezi pečícími papíry rozválejte na asi 1 mm tenké kolo (raději tenčí, tlustší se špatně rolují a těsto se láme). Pak vrchní papír sloupněte, položte ho zpátky na těsto a to otočte tak aby byl horní papír vespod pod těstem a teď sloupněte ten papír, co byl původně vespod. Pak kolo rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.
 - 
																													
Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 180 - 200°C dozlatova. Podle toho jak Vám peče trouba.
Na závěr posypejte moučkovým xylitolem s vanilkou
 
Makronutrienty
20%
15%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 2 148 kJ | 417 kJ | 
| Kalorická hodnota | 513 kcal | 99,7 kcal | 
| 
							Sacharidy
															 z toho cukry  | 
						
							14,9 g
															 2,67 g  | 
						
							2,89 g
															 0,518 g  | 
					
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,49 SVJ | 0,289 SVJ | 
| 
							Tuky
															 z toho nasycené mastné kyseliny  | 
						
							47,6 g
															 14,4 g  | 
						
							9,25 g
															 2,8 g  | 
					
| Bílkoviny | 10,9 g | 2,12 g | 
| Sůl | 0,389 g | 0,076 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
 - 3. Vejce a výrobky z nich
 - 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
 - 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
 - 7. Mléko a výrobky z něj
 - 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
 - 10. Hořčice a výrobky z ní
 - 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
 
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

																							
														
																				
																							
							
							
							












