Jednoduchá roláda, která se dá jíst hned nebo nechat zaležet v ledničce, nejlépe přes noc. Do druhého dne nejen že ztuhne poleva, ale všechny chutě se krásně propojí a zvýrazní. Díky džemu je roláda krásně šťavnatá. :)
- 40m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
70 g |
70 g |
(nebo mandlové) 50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
45 g |
45 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
(rozehřátého a vychladlého) 50 g |
50 g |
Poleva | |
20 g |
20 g |
40 g |
40 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
+ cca 4 lžíce domácího hruškového LC džemu (nějaký červený by byl lepší kvůli barvě, ten hruškový tam není moc vidět, ale to nic nemění na skvělé chuti) 1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. (Že jsou vejce správně vyšlehaná poznáte tak, že když do pěny namočíte prst, zůstane vám ta pěna viset a nespadne.) Potom jsem zašlehala kokosový olej a mouky smíchané s práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila na větší plech vyložený pečícím papírem a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem 20 minut na 180 stupňů.
-
Po upečení jsem piškot i s papírem vyndala a obrátila na podložku. Sloupla jsem papír. Piškot jsem s pomocí pečícího papíru stočila do rolády a nechala vychladnout.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem a rumem. Potom jsem odstavila z ohně a vmíchala nalámanou čokoládu, až vznikla krásně hladká hmota.
-
Roládu jsem rozvinula, pomazala džemem a znovu stočila. Shora jsem ji potřela čokoládovou polevou a posypala strouhaným kokosem.
Makronutrienty
19%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 362 kJ | 603 kJ |
Kalorická hodnota | 326 kcal | 144 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,24 g
1,75 g |
4,09 g
0,774 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,924 SVJ | 0,409 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,1 g
14,4 g |
12,9 g
6,36 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 4,69 g |
Sůl | 0,662 g | 0,293 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů