Mrkvový beránek

Máma v kuchyni

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek v této zdravější verzi rozhodně zaujme. Chutné těsto ze špaldové mouky se sladkou mrkví vám na jazyku vyčaruje doslova chuťovou explozi.

Postup přípravy

  1. Na cca 1 litr těsta (u mojí malé formy to odpovídá dvěma beránkům, u standardní formy bude spíše na jednoho):

    Vejce vyšlehejte s cukrem a po dávkách přilijte také olej. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, skořici, mouku, kypřící prášek a najemno umleté ořechy. Nalijte do vymazané beránčí formy a pečte na 180°C, dokud nebude těsto správně propečené. Já jsem ve své malé formě pekla pouze 30 minut, je ale pravděpodobné, že pokud máte klasickou vyšší formu, budete beránka péci déle.

  2. Pokud si nejste jistá, zda je beránek upečený, vyzkoušejte test špejlí. Pokud by dlouhé pečení beránka vysušovalo či chtělo spálit shora, pomůže překrytí alobalem.

  3. Těsto je díky mrkvi a celozrnné mouce mokřejší a těžší, beránek tedy tolik nevyskočí, na druhou stranu to není žádné nafoukané dusítko.

    Hotového beránka pak můžete dle libosti ozdobit. Já jsem k tomu využila hořkou čokoládu (naředěnou kapkou másla a plnotučného mléka) a strouhaný kokos, očičko je mrazem sušená borůvka. A nezapomeňte na pořádnou mašli kolem krku! ????

  4. Dětská specifika:

    Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.

    Pokud budete chtít recept udělat dětem do 3 let, doporučuji vynechání ořechů (nahraďte stejným množstvím mouky či mletých ovesných vloček), které jsou doporučovány od 2 - 3 let.

    Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

    Pozor na možnou alergickou reakci u skořice a také cukru z kokosu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte