Když jsem včera "posadila" na kuchyňský stůl jednu ze svých hokkaidó dýní, projevil Kubík přání, jestli bych mu neupekla nějakou dýňovou buchtičku. No a proč vlastně ne?
- 1h
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Pyré | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 ml |
50 ml |
1 špetka |
1 špetka |
Korpus | |
3 kusy |
3 kusy |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
240 g |
240 g |
180 g |
180 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Povidla | |
80 g |
80 g |
Krém | |
600 g |
600 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
Ganaché | |
120 g |
120 g |
120 g |
120 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme dýňové pyré. 1 menší dýně hokkaidó (neloupat a i se slupkou nakrájet na 2cm velké kostky), 1 lžíce másla, cca 50ml vody, špetka soli. V kastrolu rozpustíme máslo, vsypeme dýni, přidáme sůl a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme doměkka asi 20 minut. Poté ještě horké rozmixujeme ručním elektrickým tyčovým mixérem dohladka a necháme zcela vychladnout.
-
V míse ušleháme ručním elektrickým šlehačem celá vejce s cukrem a citronovou šťávou, poté už jen vařečkou vmícháme dýňové pyré a směs mouky, koření a jedlé sody. Vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný menší plech s vyšším okrajem (já použila formu 32x22cm) a pečeme asi 20 minut na 170 stupňů.
-
Necháme zcela vychladnout a pak potřeme opravdu lehce hustými švestkovými povidly (asi 3 lžíce), smetanovým krémem a ganaché polevou.
-
Krém: Vše jen důkladně vyšleháme v míse, nic se nevaří.
-
Čokoládu nalámeme do misky. Smetanu přivedeme k varu a vlijeme na čokoládu do misky, necháme chvilku "tát" a poté dohladka rozmícháme stěrkou a ihned nalijeme na hotový moučník.
Vrazíme alespoň na dvě hodinky do lednice.
Makronutrienty
54%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 895 kJ | 1 306 kJ |
Kalorická hodnota | 214 kcal | 312 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,3 g
11,1 g |
29,6 g
16,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,03 SVJ | 2,96 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,7 g
5,58 g |
20 g
8,14 g |
Bílkoviny | 3,24 g | 4,72 g |
Sůl | 0,174 g | 0,254 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů