Tohle je přesně ten pravý recept, když potřebujete likvidovat domácí zásoby zavařeného ovoce. Použít lze libovolný kompot a mírnými úpravami docílíte vždycky trošku jiného vzhledu a chuti.
Hrušky, jablka a třešně jsou dobré s trochou skořice.
Švestky a broskve mají rády třeba rum a vanilku.
K meruňkám se může přidat strouhaný kokos.
A všechny do jednoho mohou být jak světlé tak i kakaové.
- 30m
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
350 g |
350 g |
200 g |
200 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
3 kusy |
3 kusy |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
700 g |
700 g |
Postup přípravy
-
Kompot scedíme do misky, šťávu nevyléváme. V případě, že je ovoce větší (meruňky, broskve, hrušky, jablka...), překrájíme ho nadrobno.
-
V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli, promícháme a vlijeme šťávu z kompotu, olej a přidáme vejce a nadrobno pokrájené ovoce. Důkladně promícháme a vlijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného menšího plechu s vyšším okrajem (já použila plech o rozměrech 32x22cm).
-
Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů.
Doba pečení je pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou a použijte test špejlí.
Makronutrienty
56%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 624 kJ | 877 kJ |
Kalorická hodnota | 388 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
38 g
18,5 g |
20,5 g
10 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,8 SVJ | 2,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,9 g
1,36 g |
14 g
0,735 g |
Bílkoviny | 3,62 g | 1,96 g |
Sůl | 0,291 g | 0,157 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů