 
																					Dnes jsem pořádala velký rodinný oběd. A jako sladká tečka se podávaly tyto báječné vychazené poháry plné dobrot.
- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Piškot | |
|---|---|
| 4 kusy | 4 kusy | 
| 125 g | 125 g | 
| 125 g | 125 g | 
| Krém | |
| 300 g | 300 g | 
| 200 g | 200 g | 
| 250 g | 250 g | 
| 4 lžíce | 4 lžíce | 
| Navrch | |
| 100 ml | 100 ml | 
| 50 ml | 50 ml | 
| 100 g | 100 g | 
| kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce | 1 lžíce | 
| Navíc | |
| 100 g | 100 g | 
| 10 lístků | 10 lístků | 
Postup přípravy
- 
																													Nejprve si upečte piškot. Z bílků a cukru vyšlehejte ne úplně tvrdý sníh, poté do něj velmi krátce zašlehejte žloutky a opatrně zamíchejte prosátou mouku. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s otevřenou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte proužky těsně vedle sebe. Poprašte moučkovým cukrem. 
- 
																													Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 8-10 minut. Poté nechejte vychladnout.   
- 
																													Krém: Nejprve si ušlehejte šlehačku. Poté v jiné míse vyšlehejte máslo, tvaroh a med dle chuti. Šlehačku pak do této směsi vmíchejte, aby vznikl hladký krém. Ten naneste do zdobicího sáčku s otevřenou špičkou. 
- 
																													Dále si připravte bazalkový cukr. Do hmoždíře nasypte požadované množství cukru a přisypte několik na drobno pokrájených lístků bazalky. Vše dobře utřete.   
- 
																													Připravte si kávu a nalijte do ní rum dle chuti. Několik jahod dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. A teď už jen vrstvěte. Nejprve z vychladlého piškotu vykrájejte požadované tvary do skleniček, ve kterých budete dezert servírovat. Na piškot lžičkou nalijte trochu kávy s rumem a nastříkejte krém. Na krém naneste rozmačkané jahody a posypte je trochou bazalkového cukru. Postup opakujte. 
- 
																													Poslední vrstvou bude krém. Takto připravený dezert nechejte vychladit v ledničce a před podáváním poprašte hořkým kakaem, ozdobte kouskem jahody, kterou posypte bazalkovým cukrem a pokud vám zbude kousek piškotu, vykrojte na ozdobu třeba srdíčko. Dobrou chuť.   
Makronutrienty
61%
13%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 950 kJ | 1 568 kJ | 
| Kalorická hodnota | 227 kcal | 375 kcal | 
| Sacharidy z toho cukry | 25,4 g 15,6 g | 41,9 g 25,8 g | 
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,54 SVJ | 4,19 SVJ | 
| Tuky z toho nasycené mastné kyseliny | 10,9 g 6,58 g | 18,1 g 10,9 g | 
| Bílkoviny | 5,27 g | 8,7 g | 
| Sůl | 0,163 g | 0,27 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

 
							 
							 
							












