Dort s lemon curdem - LC

Laduš

Velmi lahodný a svěží dort, který se hodí zejména na Velikonoce. Věřte, že si pochutnají i ti, kteří nejsou zvyklí na nízkosacharidové dezerty. :)

Postup přípravy

  1. Celá vejce se solí a erythritolem vyšleháme do pěny. Pak zašleháme máslo s vanilkou. Nakonec už jen vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a vymazané máslem na obruči zevnitř.

    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba půl hodiny na 180 °C.

    Po upečení necháme piškot ve formě zcela vychladnout.

  2. Mezitím si připravíme smetanový krém tak, že smetanu ušleháme. Ve druhé míse prošleháme mascarpone s tvarohem a erythritolem. Poté vmícháme šlehačku.

  3. Po vychladnutí piškotu rozevřeme formu a sloupneme pečící papír. Korpus rozřízneme na dvě části. Spodní část položíme na podložku či větší talíř a zajistíme obručí. Rovnoměrně na ni natřeme polovinu smetanového krému. Přiklopíme horním dílem korpusu a natřeme zbytkem krému. Pěkně stěrkou uhladíme. Vložíme do lednice.

  4. Připravíme si lemon curd. V menším kastrolku smícháme žloutky s erythritolem, citrónovou šťávou a kůrou. Dbejte na to, abyste kůru nastrouhali najemno a opravdu jen tu žlutou část. Ta bílá vespod bývá hořká. Kastrolek vložíme do vodní lázně a za stálého míchání směs zahříváme do té doby, než zhoustne. Pozor - nesmí přijít k varu. Pokud se vám zdá teplota příliš vysoká, na chvilku z vodní lázně vyjměte a po chvilce pokračujte. Je nutné dávat pozor, nechcete mít ze směsi míchaná vajíčka. I tak se může stát, že se vám tam nějaký ten cucek vytvoří. To nevadí, zkrátka jej pak lžičkou vyjmete ven.

  5. Když máme tedy směs zhoustlou, vyndáme ji z vodní lázně a postupně vmícháme malé kostičky másla, dokud se zcela nerozpustí. Směs můžeme ještě prošlehat. Necháme krém trochu vychladnout a občas ho zamícháme, aby se tam nevytvořil škraloup.

    Citrónový krém nalijeme na povrch dortu a rozetřeme. Dáme do lednice vychladit, nejlépe přes noc.

  6. Na druhý den ušleháme smetanu a pomocí zdobícího sáčku a nástavce dort nazdobíme. Dále dozdobíme kouskem máty a citrónu (nemám tam téměř žádnou kůru, neboť na talíři by mělo být jen to, co je poživatelné).

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte