Velmi lahodný a svěží dort, který se hodí zejména na Velikonoce. Věřte, že si pochutnají i ti, kteří nejsou zvyklí na nízkosacharidové dezerty. :)
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
rozpuštěné a vychladnuté 50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
130 g |
130 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Krém | |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
33% smetana v krabičce 250 g |
250 g |
Lemon curd | |
4 kusy |
4 kusy |
najemno nastrouhaná kůra ze dvou bio citrónů 4 lžičky |
4 lžičky |
70 ml |
70 ml |
70 g |
70 g |
60 g |
60 g |
Na ozdobu | |
33% smetana ke šlehání v krabičce 250 g |
250 g |
tři tenké plátky (na každý dílek přijde na ozdobu čtvrtina plátku) 0,2 kusu |
0,2 kusu |
6 lístků |
6 lístků |
Postup přípravy
-
Celá vejce se solí a erythritolem vyšleháme do pěny. Pak zašleháme máslo s vanilkou. Nakonec už jen vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a vymazané máslem na obruči zevnitř.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba půl hodiny na 180 °C.
Po upečení necháme piškot ve formě zcela vychladnout.
-
Mezitím si připravíme smetanový krém tak, že smetanu ušleháme. Ve druhé míse prošleháme mascarpone s tvarohem a erythritolem. Poté vmícháme šlehačku.
-
Po vychladnutí piškotu rozevřeme formu a sloupneme pečící papír. Korpus rozřízneme na dvě části. Spodní část položíme na podložku či větší talíř a zajistíme obručí. Rovnoměrně na ni natřeme polovinu smetanového krému. Přiklopíme horním dílem korpusu a natřeme zbytkem krému. Pěkně stěrkou uhladíme. Vložíme do lednice.
-
Připravíme si lemon curd. V menším kastrolku smícháme žloutky s erythritolem, citrónovou šťávou a kůrou. Dbejte na to, abyste kůru nastrouhali najemno a opravdu jen tu žlutou část. Ta bílá vespod bývá hořká. Kastrolek vložíme do vodní lázně a za stálého míchání směs zahříváme do té doby, než zhoustne. Pozor - nesmí přijít k varu. Pokud se vám zdá teplota příliš vysoká, na chvilku z vodní lázně vyjměte a po chvilce pokračujte. Je nutné dávat pozor, nechcete mít ze směsi míchaná vajíčka. I tak se může stát, že se vám tam nějaký ten cucek vytvoří. To nevadí, zkrátka jej pak lžičkou vyjmete ven.
-
Když máme tedy směs zhoustlou, vyndáme ji z vodní lázně a postupně vmícháme malé kostičky másla, dokud se zcela nerozpustí. Směs můžeme ještě prošlehat. Necháme krém trochu vychladnout a občas ho zamícháme, aby se tam nevytvořil škraloup.
Citrónový krém nalijeme na povrch dortu a rozetřeme. Dáme do lednice vychladit, nejlépe přes noc.
-
Na druhý den ušleháme smetanu a pomocí zdobícího sáčku a nástavce dort nazdobíme. Dále dozdobíme kouskem máty a citrónu (nemám tam téměř žádnou kůru, neboť na talíři by mělo být jen to, co je poživatelné).
Makronutrienty
15%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 179 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 282 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,21 g
1,96 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,621 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,1 g
14,2 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 6,85 g | 0 g |
Sůl | 0,262 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů