Koláč neobsahuje mouku a cukr v koláči je Xylitol, tedy březový cukr vhodný pro diabetiky.
- 1h:30m
- 8 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
85 g |
85 g |
85 g |
85 g |
85 g |
85 g |
3 kusy |
3 kusy |
10 g |
10 g |
55 g |
55 g |
kakaový prášek, holandské kakao 20 g |
20 g |
1 špetka |
1 špetka |
100 g |
100 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem si připravila rozevírací dortovou formu o průměru 25 cm, kterou jsem vymazala máslem. Do ní jsem vložila pečící papír a také jsem ho potřela máslem. Do formy jsem nasypala březový cukr a krouživými pohyby jsem formu včetně boků vysypala.
-
Lískové ořechy jsem upražila a umlela na jemno.
-
Dále jsem si nad vodní lázní rozpustila čokoládu a máslo. K čokoládě s máslem jsem po rozpuštění přilila třešňovici. Použila jsem to, co bylo doma a co se k čokoládě hodilo. Misku jsem dala stranou a čokoládu jsem nechala chladnout.
-
Ke žloutkům jsem přisypala cukr a vše jsem vyšlehala jsem do pěny.
-
Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala sníh. Měl by být středně pevný. Tzn, že jeho špičky, se po vytažení metel budou mírně ohýbat dolů.
-
Rozpuštěnou čokoládu jsem si přelila do větší mísy, K ní jsem přidala žloutky, kakao, opražené a umleté lískové ořechy a vše jsem promíchala.
-
Ve dvou dávkách jsem do čokoládové směsi opatrně vmíchala bílky.
-
Těsto jsem přendala do formy a na uhlazený povrch jsem naskládala přepůlené jahody řeznou stranou dolů.
-
Formu jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a koláč jsem pekla 45 minut. Na krajích se koláč během pečení zpevní.
-
Po upečení jsem koláč nechala částečně zchladnout ve formě. Poté jsem formu sundala a koláč jsem nechala na mřížce vychladnout úplně.
-
Vychladlý koláč jsem pocukrovala sladidlem.
Makronutrienty
42%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 385 kJ | 1 067 kJ |
Kalorická hodnota | 331 kcal | 255 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,9 g
3,64 g |
18,4 g
2,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,39 SVJ | 1,84 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,6 g
10,9 g |
20,5 g
8,39 g |
Bílkoviny | 6,94 g | 5,34 g |
Sůl | 0,265 g | 0,204 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů