Čokoládový koláč s jahodami (bez mouky)

Dvě v troubě

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Čokoládový koláč s jahodami (bez mouky) 3 další fotky

Koláč neobsahuje mouku a cukr v koláči je Xylitol, tedy březový cukr vhodný pro diabetiky.

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem si připravila rozevírací dortovou formu o průměru 25 cm, kterou jsem vymazala máslem. Do ní jsem vložila pečící papír a také jsem ho potřela máslem. Do formy jsem nasypala březový cukr a krouživými pohyby jsem formu včetně boků vysypala.

  2. Lískové ořechy jsem upražila a umlela na jemno.

  3. Dále jsem si nad vodní lázní rozpustila čokoládu a máslo. K čokoládě s máslem jsem po rozpuštění přilila třešňovici. Použila jsem to, co bylo doma a co se k čokoládě hodilo. Misku jsem dala stranou a čokoládu jsem nechala chladnout.

  4. Ke žloutkům jsem přisypala cukr a vše jsem vyšlehala jsem do pěny.

  5. Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala sníh. Měl by být středně pevný. Tzn, že jeho špičky, se po vytažení metel budou mírně ohýbat dolů.

  6. Rozpuštěnou čokoládu jsem si přelila do větší mísy, K ní jsem přidala žloutky, kakao, opražené a umleté lískové ořechy a vše jsem promíchala.

  7. Ve dvou dávkách jsem do čokoládové směsi opatrně vmíchala bílky.

  8. Těsto jsem přendala do formy a na uhlazený povrch jsem naskládala přepůlené jahody řeznou stranou dolů.

  9. Formu jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a koláč jsem pekla 45 minut. Na krajích se koláč během pečení zpevní.

  10. Po upečení jsem koláč nechala částečně zchladnout ve formě. Poté jsem formu sundala a koláč jsem nechala na mřížce vychladnout úplně.

  11. Vychladlý koláč jsem pocukrovala sladidlem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte