Zdravá pomazánka na svačinku, která by mohla chutnat i mužům.
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Pomazánka | |
|---|---|
|
110 g |
110 g |
|
100 ml |
100 ml |
|
200 g |
200 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Cizrnu namočíme alespoň na 12hod. do vody, nejlépe přes noc. Druhý den cizrnu propláchneme vodou a vaříme bez solení s jedlou sodou do měkka. Při vaření necháme cizrnu lehce probublávat. Aby cizrna tolik nenadýmala, můžeme přidat koření (saturejku, bazalku, tymián).
-
Cibulku a česnek nakrájíme na hrubé kousky a orestujeme dohněda na oleji - pozor, aby se cibulka nepřipálila a nezhořkla.
-
Vychladlou cizrnu mixujeme se studenou vodou a orestovanou cibulkou dokud se nevytvoří hladká kaše. Přidáme sůl a pepř.
Makronutrienty
63%
19%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 586 kJ | 518 kJ |
| Kalorická hodnota | 140 kcal | 124 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
19,3 g
2,04 g |
17 g
1,8 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,93 SVJ | 1,7 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,44 g
0,592 g |
4,81 g
0,524 g |
| Bílkoviny | 5,69 g | 5,03 g |
| Sůl | 1,88 g | 1,66 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














