Fazole paří mezi komplexní potraviny. Jsou velmi výživné
a zdravé. Pokud se fazolím vyhýbáte z důvodu nadýmání, zkuste do hrnce při vaření přidat kousek mořské řasy Wakame nebo Kombu.
- 2h:20m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Sádlo | |
---|---|
500 g |
500 g |
4 kuličky |
4 kuličky |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
Na posypání | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Den předem opláchneme a namočíme fazole do chladné vody a necháme stát minim. 12 hodin. Potom vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do změknutí.
-
Zatímco se nám fazole vaří, nakrájíme cibuli a celer na maličké kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Zakapeme trošičkou sojovky, promícháme a přendáme okapat na ubrousek. Pánev vytřeme ubrouskem a na oleji dorůžova osmažíme i cibuli s kmínem.
-
Uvařené fazole i s trochou vody přendáme do vysoké nádoby, zalijeme rozehřátým kokosovým olejem, citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a droždím a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tři čtvrtiny orestované zeleniny zamícháme do rozmixovaných fazolí.
-
Mažeme na plátky chleba a posypeme zbylou zeleninou. Navrch ozdobíme nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
-
Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue.
Makronutrienty
62%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 951 kJ | 2 549 kJ |
Kalorická hodnota | 227 kcal | 609 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,2 g
2,37 g |
86,3 g
6,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,22 SVJ | 8,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,77 g
4,09 g |
20,8 g
11 g |
Bílkoviny | 11,5 g | 30,9 g |
Sůl | 1,3 g | 3,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů