Tahle je opravdu skvělá! :) Recept je na velký plech.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
5 kusů |
5 kusů |
|
2 hrnky |
2 hrnky |
|
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
|
5 lžic |
5 lžic |
| Náplň maková | |
|
1 hrnek |
1 hrnek |
|
1 hrnek |
1 hrnek |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
| Náplň tvarohová | |
|
500 g |
500 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
|
500 g |
500 g |
Postup přípravy
-
Pět předem uvařených brambor oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme 2 hrnky pohankové mouky, půl hrnku vody a 5 lžic namletého sezamového semínka. Uhněteme vláčné těsto, které vtlačíme do olejem vymazaného a moukou vysypaného, nebo pečícím papírem vyloženého plechu.
-
Dále si připravíme makovou náplň – hrnek máku najemno nameleme, nasypeme do hrnce a přidáme hrnek vody, 3 lžíce pohankové mouky a 4 lžíce cukru. Přivedeme k varu a krátce, do zhoustnutí, povaříme. Náplň natřeme na těsto a necháme lehce zchladnout a zaschnout.
-
Na makovou náplň natřeme tvarohovou. Tu připravíme rozšlehání 500g tvarohu se dvěma vejci a čtyřmi lžícemi cukru. Povrch poklademe půlkami švestek (bud jich potřeba cca 15) a dáme na 40 minut péct.
Ta nejlepší pohanková mouka je ta z Pohankového mlýna Šmajstrla www.smajstla.cz
Makronutrienty
71%
16%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 575 kJ | 739 kJ |
| Kalorická hodnota | 137 kcal | 177 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
21,3 g
6,2 g |
27,4 g
7,97 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,13 SVJ | 2,74 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,89 g
1,04 g |
5 g
1,34 g |
| Bílkoviny | 4,93 g | 6,33 g |
| Sůl | 0,046 g | 0,059 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














