Tahle je opravdu skvělá! :) Recept je na velký plech.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
2 hrnky |
2 hrnky |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
5 lžic |
5 lžic |
Náplň maková | |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
3 lžíce |
3 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
Náplň tvarohová | |
500 g |
500 g |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
500 g |
500 g |
Postup přípravy
-
Pět předem uvařených brambor oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme 2 hrnky pohankové mouky, půl hrnku vody a 5 lžic namletého sezamového semínka. Uhněteme vláčné těsto, které vtlačíme do olejem vymazaného a moukou vysypaného, nebo pečícím papírem vyloženého plechu.
-
Dále si připravíme makovou náplň – hrnek máku najemno nameleme, nasypeme do hrnce a přidáme hrnek vody, 3 lžíce pohankové mouky a 4 lžíce cukru. Přivedeme k varu a krátce, do zhoustnutí, povaříme. Náplň natřeme na těsto a necháme lehce zchladnout a zaschnout.
-
Na makovou náplň natřeme tvarohovou. Tu připravíme rozšlehání 500g tvarohu se dvěma vejci a čtyřmi lžícemi cukru. Povrch poklademe půlkami švestek (bud jich potřeba cca 15) a dáme na 40 minut péct.
Ta nejlepší pohanková mouka je ta z Pohankového mlýna Šmajstrla www.smajstla.cz
Makronutrienty
73%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 667 kJ | 944 kJ |
Kalorická hodnota | 159 kcal | 226 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,7 g
5,67 g |
36,4 g
8,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,57 SVJ | 3,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,18 g
1,06 g |
5,92 g
1,5 g |
Bílkoviny | 5,32 g | 7,54 g |
Sůl | 0,043 g | 0,061 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů