Borůvkový koláč z kynutého těsta s drobenkou

JaniXka

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Borůvkový koláč z kynutého těsta s drobenkou

Výborný borůvkový moučník, tak jak ho pekla moje babička.

Koláč je dobrý a vláčný i druhý den. To si ale nejspíš nevyzkoušíte. Do druhého dne prostě nevydrží.

Postup přípravy

  1. Připravíme si kvásek. Zhruba jednu čtvrtinu vlahého mléka (teplota těla) smísíme s kvasnicemi, přidáme lžičku cukru a s trochou mouky rozmícháme na řídkou kašičku. Zakryjeme a necháme 15min oživit a rozpěnit.

  2. Připravím si drobenku. Někdy jí dělám méně, někdy více, důležité je ale držet poměr surovin - dva díly mouky, díl tuku a díl cukru. Do misky si nasypu cukr, mouku a promíchám je spolu. Potom do směsi rozsekám máslo a rukama mačkám, žmoulám a drobím, dokud nezískám tu správnou konzistenci. Drobenka by neměla být mastná, ale hezky drobivá. Pokud je moc těstovitá a nedrobí se, je třeba přidat trochu mouky. Žloutek je možné vynechat, ale s ním je drobenka hezky křupavá. Pro extra křupavost a chuť můžete drobenku vymazlit přidáním mandlových lupínků - to je teprv dobrota:)

  3. Smíchám zbylé mouky, cukr, sůl a promíchám. Rozmíchám vejce, zbytek mléka, kvásek a přidám jej do suchých surovin. Vypracuji v robotu důkladně těsto, zakryji a nechám zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.

  4. Rozhřeji troubu na 180 stupňů.

  5. Teprve poté do těsta vmíchám rozpuštěné máslo a ještě jednou pořádně propracuji. Přenesu na plech a zatím co se zahřívá trouba, nechám kynout dalších cca třicet minut.

  6. Vykynuté těsto posypu bohatě ovocem. Navrch zasypu drobenkou. Plech dávám do horké trouby.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte