Je to už vyšší dívčí, ale povedly se tyto bezlepkové větrníčky:)
- 2h
- 16 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 ml |
250 ml |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
bezlepková mouka, směs s kypřidlem 100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
Krém | |
250 ml |
250 ml |
50 g |
50 g |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Krém 2 | |
250 ml |
250 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Na dno trouby dáme plochý hrnec nebo malou nádobu na pečení s vodou. Troubu předehřejeme na 210°C. Plech si vyložíme pečícím papírem, na který si obyčejnou tužkou lehce naznačíme podle formičky nebo skleničky cca 12 koleček o průměru cca 6 - 8 cm.
-
Mléko osolíme, přidáme máslo a společně přivedeme k varu nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypeme najednou celý objem mouky. Zmírníme plamen asi o polovinu a z těsta za stálého míchání utváříme kouli těsta, která se nechytá stěn ani vařečky tzv. odpalujeme.
-
Pánev s těstem odstavíme ze sporáku a necháme chvilku ochladnout. Do ještě horkého těsta postupně mixérem zašleháme po jednom vajíčku a nakonec žloutek. Teplé těsto plníme do trezírovacího sáčku s širokou zdobící špičkou (těsto vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).
-
Na pečící papír stříkáme těsto podle značek koleček - dvě vrstvy na sebe. Plech vložíme na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila z vody pára). Pečeme cca 15 minut při 210°C. Pak teplotu snížíme na 180°C a necháme cca 5 minut dopéct. Troubu zásadně neotvíráme.
-
Studenou šlehačku vyšleháme dotuha.
-
Z mléka, bezlepkového vanilkového pudinku, cukru, dřeně z vanilky a lžičky rumu si připravíme v menším hrnci hustý krém. Odstavíme ze sporáku, promícháme a přidáme dva žloutky. Za stálého míchání přendáme hrnec s krémem do studené vodní lázně a krém takto vychladíme na pokojovou teplotu. Prošleháme mixérem a po kouskách přidáváme za stálého šlehání máslo. Vyšleháme hladký krém.
-
Po upečení necháme věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojíme, plníme krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobíme malinami či plátky jahod.
Makronutrienty
42%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 087 kJ | 863 kJ |
Kalorická hodnota | 260 kcal | 206 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,7 g
5,21 g |
14 g
4,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,77 SVJ | 1,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19 g
10,7 g |
15,1 g
8,49 g |
Bílkoviny | 5,06 g | 4,01 g |
Sůl | 0,241 g | 0,191 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů